Brink räddas – av VM-spöket

Alsgaard: Jag är övertygad om att Jörgen kommer tillbaka

SPORTBLADET

KLIMPFJÄLL

Bilderna från VM-stafetten 2003 i Val di Fiemme tillhör svensk idrottshistoria.

Thomas Alsgaard knäcker Jörgen Brink och det redan inräknade svenska guldet försvinner i tårar.

I går träffades de för första gången – som lagkamrater.

Nu ska Alsgaard hjälpa Brink tillbaka till toppen.

Foto: Jerker Ivarsson
Guldhjälp Jörgen Brink och Thomas Alsgaard lagkamrater? Jo, det är faktiskt sant. Senast de träffades var efter VM-stafetten 2003 där Brink totalkollapsade och blev snuvad på guldet. Nu ska Alsgaard bjuda igen och ta Brink till toppen igen.

Tisdag den 25 februari 2003:

Det återstår 2800 meter av VM-stafetten och Sverige leder med 23 sekunder och slutmannen Jörgen Brink ska bara defilera i nedförsbackarna in mot mål – tror alla.

En dryg kilometer senare är Norge i kapp och förbi.

Thomas Alsgaard har fullständigt kört slut på Jörgen Brink, som knappt orkar ta sig över mållinjen.

Nu har det gått drygt två år sedan smällen i Italien.

– Det där kommer jag alltid att få leva med. Det var jobbigt då och i viss mån även nu. Jag blir ständigt påmind om det som hände, säger Jörgen Brink till Sportbladet.

Lagkamrater

I går träffade han sin överman Thomas Alsgaard igen, men den här gången är det inte som en bittra konkurrenter de hälsar på varandra – utan som lagkamrater.

– Klart att det är lite speciellt att Thomas bytt sida. Det är bara att erkänna att han knäckte mig i stafetten. Han var mentalt starkare än vad jag var, säger Jörgen Brink till Sportbladet.

Han tar Alsgaard i hand.

Båda skrattar.

– Det ska bli otroligt roligt att få jobba tillsammans med honom. Enda saken som är jobbig är att jag inte längre kan få revansch på honom, men det får jag väl ta, säger Jörgen Brink och skrattar.

För Thomas Alsgaard är också stafetten i Val di Fiemme ett speciellt idrottsminne. Trots att han tagit tio OS- och VM-guld anser han att prestationen 2003 i Val di Fiemme var en av höjdpunkterna i karriären.

– Det är ju den stafetten alla pratar om, så då måste den ha varit väldigt speciell. Samtidigt tycker jag synd om Jörgen. Alla kan gå in i väggen, men det är absolut ingen katastrof, bara en nyttig erfarenhet, säger Thomas Alsgaard.

Jörgen Brink tror att skidåkning handlar om mental styrka.

Tuff fjolårssäsong

– Jag visste ju att det var Thomas, han som alltid lyckas, som jagade mig. Det hade varit en otrolig skillnad om det varit en mindre känd åkare, säger han.

– Då hade vi tagit guld.

Förbundskapten Inge Bråten vill att Jörgen Brink och Thomas Alsgaard under lägret i Klimpfjäll ska gå igenom det som hände i Val di Fiemme 2003.

– Man måste lägga punkt och gå vidare. Jag är övertygad om att Thomas kommer att kunna hjälpa Jörgen att glömma, säger Bråten.

Jörgen Brink hade en tuff fjolårssäsong, som avslutades med ett totalt misslyckat VM.

– Jag tror inte det har med stafetten att göra. Nej, jag var sjuk hela vintern och kunde aldrig träna ordentligt, säger han.

Thomas Alsgaard tror att Jörgen Brink kan nå toppen igen.

– Oavsett vad som hände i Val di Fiemme så har Jörgen visat att han är en tuff åkare. Han tog ju medalj på distansen efter stafetten och det gör man inte om man inte klarar av ta ett misslyckande, säger norrmannen.

– Nej, jag är övertygad om att Jörgen kommer tillbaka. Han har en oerhörd kapacitet och den ska vi tillsammans försöka plocka fram igen.

Thomas Alsgaard och Jörgen Brink försvinner tillsammans i kvällssolen.

Det är en märklig syn.

Så ska Jörgen Brink nå toppen igen

Patrik Thornéus