Sverige åtta i herrstafetten

Tyskland defilerade hem segern

SPORTBLADET

Sveriges skidherrar fick nöja sig med åttonde plats i säsongens första världscupstafett.

Men ett inte helt ordinarie och omkastat Sverige var i alla fall med ända in i slutstriden i Beitostölen.

Stafetten i Beitostölen var ett av bara två tillfällen att testa manskapen före OS i februari. Nästa gång, i Val di Fiemme i januari, vill förbundskapten Inge Bråten har de tilltänkta OS-lagen på startlinjen, både för damer och herrar.

Söndagens herrkvartett är knappast identisk med den som tävlar i OS. Bland annat saknades bröderna Fredriksson, där Mathias garanterat har en stafettplats. Kanske sprintstjärnan Thobias också, som startman.

Men i Beitostölen var det Mats Larsson som tog hand om första sträckan. Sedan var tanken att Johan Olsson skulle ta den andra klassiska sträckan. Men han var inte alls nöjd med sig och den klassiska banan i lördagens individuella lopp, så det blev sena omkastningar.

Jörgen Brink tog andra sträckan, Anders Södergren den tredje och Johan Olsson slutmilen.

Bråten fick svar

– Om vi hade brytt oss om placeringar så hade vi haft med Mathias i dag, sade Bråten. Jag fick en del svar i dag och jag är nöjd med att alla åkte så offensivt. Visar man inte offensiv hållning så vinner man inga stafetter.

Bäst offensiv visade dock Tobias Angerer. Precis som för två år sedan satte tysken in segerrycket i den sista backknycken före mål och hann till och med hugga tag i en tysk flagga när han defilerade över mållinjen före Frankrike och Norge.

Tio lag var samlade inför slutstriden. Sverige och Johan Olsson kom i mål som åtta, 17,8 sekunder efter.

– Jag förstod att det var sista backen som gällde. Jag försökte ta mig längre fram innan, men alla försökte samma sak i uppförsbackarna. Där gick det fort, annars var det lusfart, sade den 25-årige Åsarnaåkaren, som såg till att tätkvintetten efter tre sträckor snabbt blev inåkt av en kvintett till.

– Men det tog inte på krafterna. Farten var så låg, sade han.

Olsson och Jörgen Brink är alternativ både i klassiskt och sprint i en OS-stafett.

– Men jag hoppas på Brink som sistaman i OS. Han är den som har bäst spurt, sade Bråten om Brink som fick en tung resa som draglok och tappade nästan 25 sekunder.

Gediget av Larsson

Mats Larsson har ett mer givet stafettmål – att bli startman. En kamp han framför allt har med Thobias Fredriksson. Han gjorde ett gediget lopp på söndagen, även om han tappade 20 sekunder.

– Det var det första racet jag gjort i år, jag har inte ens varit med i något testlopp innan och en stafett med ojämnt tempo är en bra genomkörare. Första loppet brukar vara fruktansvärt jobbigt, sade den sympatiske 25-åringen, som också tävlar för Åsarna.

– Jag tappade nog tio sekunder när jag hamnade bakom en ryss i sista backen.

Anders Södergren är liksom Mathias Fredriksson givet i stafettlaget. Förmodligen i fristil.

– Jag kör vilken sträcka som helst, deklarerade han.

Stafetten var ett klart fall framåt efter den dåliga 42-placeringen i lördagens 15 km. Han hamnade i ett gäng med bland andra fristilsfräsaren Pietro Piller-Cottrer och hade tredje bästa fristilstid av alla.

– Väldigt nyttigt att köra ihop med andra som åker fort också, sade han nöjt.

Nu känns det att man har kommit i gång igen.

Redan nästa helg fortsätter världscupen med individuella lopp i både fristil och klassiskt.

TT