Efter fiaskot – Alsgaard får träningsansvar

Tar över Fredrikssons och Södergrens träning från Bråten

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Drygt en månad före vinter-OS i Turin sker förändringar i det svenska skidlandslaget.

Före detta norska stjärnan Thomas Alsgaard får ett huvudansvar för de traditionella åkarna med bland andra Mathias Fredriksson och Anders Södergren.

– Jag tror att det här är bra. Det har väl inte fungerat hundraprocentigt organisatoriskt, säger Södergren själv.

I sprint har svenskarna i år varit lika framgångsrika som tidigare. I den traditionella skidåkningen har däremot resultaten varit nästintill fiaskobetonade. För svensk del kommer nu den första förändringen.

Thomas Alsgaard, från början tänkt i en sidoroll till nya förbundskaptenen Inge Bråten får nu ett betydande ansvar.

Han blir den person som ska få ordning på de svenska åkarna inför vinter-OS, ett beslut som applåderas av bland andra Anders Södergren.

– Det har väl blivit lite väl mycket att göra för folk och har inte fungerat organisatoriskt. Thomas har ju hur mycket rutin som helst och jag har stort förtroende för honom. Det är inspirerande att jobba med honom, säger Södergren till TT.

Rawald basar över sprinters

Upplägget kommer att se ut enligt följande:

Ola Rawald blir ansvarig för sprintlandslaget.

Joakim Abrahamsson kommer att jobba med damerna.

Thomas Alsgaard, som från början bara skulle jobba cirka 20–30 dagar per år med landslaget, får ett överordnat träningsansvar för de traditionella åkarna, vilket betyder att han kommer att jobba cirka 80 dagar om året.

Inge Bråten blir kvar och har huvudansvaret för hela längdlandslaget.

– Vi har varit bra i sprint men inte i traditionellt, det tror jag att vi kan göra något åt, säger Bråten till norska tidningen VG.

Bästa svenskresultatet hittills i traditionellt är en fjärdeplats av Fredriksson i tremilen i kanadensiska Canmore. Nästa chans att förbättra Sverige dåliga facit ges till helgen då man tävlar i estländska Otepää. Då gör bland annat Anders Södergren comeback i världscupen efter att ha stått över de senaste tävlingarna i tjeckiska Nove Mesto.

– Det känns riktigt bra. Jag har tränat riktigt hårt i två veckor, säger han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM