Två svenskar på topp-10 i skidvärldscupen

SPORTBLADET

Det har snackats om överträning, sjukdom och pressat schema för att hinna tillbaka till OS-form.

På lördagen lämnade Mathias Fredriksson beskedet som förbundskapten Inge Bråten ville ha.

– Ge Mathias en månad till, sedan kan vad som helst hända, säger Bråten till TT.

Det var lördagens sjätteplats i 15-kilometersloppet, klassisk stil, i estländska Otepää som fick Bråten att tala om Fredriksson med en större förhoppning än han har vågat tidigare. Fredriksson imponerade.

Men än viktigare:

Formkurvan går åt rätt håll – och den pekar uppåt i en allt skarpare vinkel.

I fri stil är lårmuskulaturen fortfarande inte stark nog efter höstens sjukdomsproblem och överträning, men i klassisk stil har saker och ting börjat hända.

”Kan slåss om medaljerna”

Strax före jul var Fredriksson fyra i kanadensiska Canmore.

Sjätteplatsen på lördagen visade att Fredriksson kan mer.

– Han släpar fortfarande efter en del i träningsmängd från hösten, så därför är Mathias själv lite förvånad att det ändå går så bra just nu, säger förbundskapten Bråten i telefon till TT.

– Det här kan bli bra framåt OS.

Hur bra?

– Idag visade Mathias att han kan slåss om medaljerna. Det kan bli allt från guld till en sjätteplats.

Södergren nia

I Otepää hade Fredriksson sällskap på topp-10 av Anders Södergren på niondeplatsen. Fredriksson var 15,3 sekunder efter segrande Vassilij Rotjev, Ryssland, och Södergren ytterligare 17 sekunder bakom. Rotjev vann tävlingen med 0,5 sekunders marginal till tjecken Lukas Bauer och 3,7 sekunder ned till landsmannen Sergej Novikov på tredjeplatsen.

För Södergren var niondeplaceringen säsongens bästa hittills. Han hade tidigare en elfte- och en tolfteplats som toppnotering.

– Han gjorde ett bra lopp. I fri stil har vi fortfarande en del att jobba med, men i klassiskt ser det bättre ut, säger Bråten.

Ytterligare två svenskar fanns med i lördagens 15-kilometerslopp. Gustaf Berglund åkte in på 22:a plats, Martin Larsson blev 30:e.

TT