Olofsson tvåa i Oberhof

Starkt formbesked i omstarten av världscupen

SPORTBLADET

När vanliga människor tog ledigt för jul och nyår gick hon in i en ny och tyngre träningsfas.

Anna Carin Olofsson är nedtränad och tung i benen.

Det spelar ingen roll.

Olofsson.

I Oberhofs 7,5-kilometerslopp i skidskyttevärldscupen slutade den svenska stjärnan tvåa – och sträckte framför den samlade världseliten upp ytterligare ett finger som varnade för hennes kapacitet.

Nu, efter julhelgens hårda uthållighetsträning, ska Anna Carin Olofsson inte vara att räkna med.

Att hon ändå kan vara det är ett styrkebevis inför OS.

– I skidåkningen är hon inte alls i samma slag som hon var före jul, men det ska hon heller inte vara. Allt vi gör nu, det gör vi med tanke på Turin, säger förbundskapten Staffan Eklund i telefon till TT.

Därför var Eklund både förvånad och imponerad.

Svåra förhållanden

I mål var Olofsson slagen av tyskan Kati Wilhelm med 5,9 sekunder. Men enligt Eklund spelade de svåra förhållandena in i tidsmarginalen. Olofsson gick ut tidigare än Wilhelm och hade större problem med den dimma som lagt sig över Oberhof de senaste dagarna. Tyskan hade visserligen en bom medan Olofsson sköt fullt, men det var i snabbheten på skjutvallen som de skiljde sig åt.

– Wilhelm hade betydligt bättre förhållanden och kunde klara av skjutmomenten snabbare, säger Eklund.

– Anna Carin fick slita mer, men hon gjorde det ändå bra. Hon står där tills jobbet är gjort och hon känner att hon kan sätta skotten.

Sämre för herrarna

Den tunga träning som Olofsson ägnade sig åt under jul- och nyårshelgerna var främst inriktad på uthållighet. Det är den som blir lidande under den intensiva tävlingsvintern.

– När man är ute och tävlar mycket tappar man i uthållighet, så den har vi jobbat med, säger Eklund.

– Det kommer att bli bra fram till OS.

På Olofssons program återstår ytterligare en tävlingshelg efter söndagens masstart i Oberhof, tävlingarna i Ruhpolding den 13 och 15 januari. Därefter åker hon hem till Sverige och tränar i tio dagar innan OS-finslipningen går in på detaljerna.

När det gäller herrarnas form är Eklund inte lika nöjd. Bäst av svenskarna i lördagens 10-kilometerslopp var Björn Ferry på 25:e plats, två minuter och tio sekunder efter täten och med fyra bomskott. Mattias Nilsson slutade på 31:a plats. David Ekholm blev 41:a, Erik Olofsson 56:a och Magnus Jonsson 72:a.

En som inte fanns med alls var Carl-Johan Bergman. Han befinner sig redan i Ruhpolding för att kurera sin förkylning.

Lördagens herrlopp vanns av fransmannen Vincent Defrasne, som sköt fullt och var 14,7 sekunder före tysken Alexander Wolf. Maksim Tjudov var trea, 22,5 sekunder bakom segraren.

Jakob Sillén/TT