Svensk dubbel i världscupen

Lina Anderssson och Björn Lind snabbast i Otepää

SPORTBLADET

Månaden kvar till OS-festen.

Då prickar de svenska sprintstjärnorna toppformen.

Söndagens sköna dubbel: Lina Andersson och Björn Lind.

– Helt otroligt, bland det bästa jag varit med om, säger ledaren Ola Rawald.

Först tog Lina Andersson ut det sista ur armar, hjärta, ben och lungor och höll undan för tyskan Manuela Henkel på spurtrakan ute i den estländska skogen.

– Jag hade bara mållinjen för ögonen och gav precis allt jag hade. Tack och lov så var det tillräckligt, säger Andersson.

Specialisten på klassisk stil har slagit till förr i den disciplinen. Det här var hennes andra seger i världscupen – och ett skönt formbesked av förra säsongens VM-silvermedaljör inför OS.

– Hon satte dit ”pricken” väldigt bra idag. Jag är inte överraskad med tanke på att hon har flera bra placeringar bakom sig i klassisk stil. Hon åkte väldigt bra och taktiskt hela tiden. Hon sparade lagom med kraft och gick vidare. Det är vad det handlar om, säger Rawald, utvecklingsansvarig i längdlandslaget.

Vilken uppvisning, Lind!

Det kom mera, mycket mera.

För sedan var det dags för Björn Linds fenomenala uppvisning i herrfinalen. Något av det mest imponerande branschen upplevt.

Den som såg den kommer att minnas prestationen som ”Rycket i Otepää”. I den sista tuffa uppförsbacken satte 27-åringen in raketmotorn och vips hade han en lång, trygg lucka till norrmännen Tor Arne Hetland och Jens Arne Svartedal samt ryssen Vasilij Rotjev.

– Jag blev själv lite förvånad över det stora avståndet. Min taktik var att attackera i slutet eftersom det är en lång bana här, säger Lind.

Det är inte varje dag en sprintåkare kan kosta på sig att stanna av, kasta en blick bakåt, vinka åt publiken, sträcka på armarna och sakta glida hem en seger i världscupen.

Det gjorde Lind.

– Jag känner mig väldigt stark just nu. Mycket beror på att jag inte haft några sjukdomar och har kunnat träna som planerat, förklarar Sveriges hetaste skidåkare.

Vittnet Rawald bara gapade över framfarten. Mest över ögonblicket när Björn Lind trummade på i backen.

– Jag stod precis där han stack. Det var helt otroligt. Och det var ju inte vilka som helst han åkte ifrån. Jag menar...Hetland och Svartedal, det är två av de bästa i världen.

Jodå, Hetland har både VM- och OS-guld i hemma i prisskåpet och Svartedal är en utpräglad specialist i den klassiska stilen. Det hjälpte dem inte i den backen.

– Helt enormt bra. Det här och Thobias Fredrikssons VM-guld är det roligaste jag varit med om i sprintsammanhang, säger Rawald i telefon från Otepää till TT.

Åker direkt till Italien

Du är inte orolig för att han har prickat formen för tidigt med tanke på OS?

– Det är klart att han kommer att få de frågorna och det är något han får ta med sig. Men samtidigt har han väldigt mycket plus på de andra i och med att det är ett OS-år. Man kan se det från olika håll.

– Han har med sig ett väldigt gott självförtroende in i den sista perioden inför OS. Nu gäller det att han gör rätt saker framöver och inte överarbetar och övertränar de närmaste tre fyra veckorna.

Lind tog över ledningen i sprintcupen redan efter förra helgens seger i Nove Mesto, nu har han 25 poäng upp på Hetland. Redan på måndag åker han och de svenska sprintåkarna till Italien för att bekanta sig med OS-spåren.

– Vi stannar till torsdag och ser oss om. Sedan åker Björn och Lina stafetter i Val di Fiemme på söndag, säger Rawald.

Ett annat gott tecken syntes också i Otepää. Förra vinterns världsmästare Emelie Öhrstig är på god väg tillbaka efter försäsongens sjukproblem. Hon nådde B-finalen, men väl där tröt krafterna och hon kom sist och totalt åtta.

– Det går framåt och hon har en månad till på sig, säger Rawald.

Thobias Fredriksson kom tvåa i herrarnas B-final och sexa totalt. Peter Larsson tappade skidan och försvann redan i kvartsfinalen.

Fakta: Lina Andersson

Fakta: Björn Lind

TT