Sverige vilse i stafetten

Larsson körde fel – Italien vann

SPORTBLADET

Peter Larsson slog in på fel spår – därmed var dagen förstörd för de svenska stafettherrarna i skidvärldscupen.

Sverige rasade till 13:e plats, andralaget var ännu sämre och ingen av kandidaterna till OS-stafetten stärkte sina aktier.

Att Peter Larsson som sisteman i förstalaget gick ut som femma och efter sin felkörning tappade massor med tid och placeringar var egentligen sekundärt. En tätplacering var redan i praktiken borta och det var andra saker som brydde förbundskapten Inge Bråten.

Att Bråten kan lita på Mathias Fredriksson och Anders Södergren i stafett fick han kvitto på igen.

Men åkare som Björn Lind och Jörgen Brink stärkte knappast sina aktier inför OS.

– Ett besked jag fick i dag var att sprinters är sprinters, sade Bråten.

– Det kan mycket väl bli så att det blir traditionella åkare i stafetten i OS.

Vilket skulle innebära att Johan Olsson och Mats Larsson kompletterar Fredriksson och Södergren.

Växlade som elva

Olsson gick startsträckan i förstalaget på söndagen och växlade som elva, men inte mer än 20 sekunder efter täten. Han såg länge ut att hamna efter Björn Lind, men den formstarke sprintspecialisten stumnade totalt på sista kilometern och tappade både tätkontakt och placeringar.

– Jag borde ha varit taktisk och lagt mig som femma sexa, men det var första gången jag var med i en stafett och jag ville försöka i alla fall och hakade på Odd-Björn Hjelmeset. Då drog jag på mig för mycket mjölksyra och blev helt stum.

Kanske stärkte även Thobias Fredriksson sina stafettkort med sin frånvaro. Han har tidigare visat att han är ett mycket tänkbart alternativ på förstasträckan.

Larsson förstörde handlingen

Mathias Fredriksson och framför allt Anders Södergren såg till att marginalen inför slutsträckan inte var mer än 33 sekunder. Det var då Peter Larsson förstörde handlingen. I en utförslöpa kom han in på den klassiska banan och innan han hade upptäckt misstaget och vänt tillbaka hade han tappat 40 sekunder. Det blev mer, betydligt mer, innan han kom i mål som 13:e man, 3.46 efter täten.

– Det får jag bjuda på. Normalt brukar de spärra av spåren, men jag ställde mig i det klassiska spåret och tänkte inte på det förrän jag märkte att jag var ensam, sade Larsson.

Larsson har dock inga ambitioner att åka OS-stafetten. Det är sprint, individuellt och sprintstafetten, som han vill ha som sina OS-uppgifter. Konkurrensen är hård där också.

Jörgen Brink fick en otacksam uppgift som fjärdeman i andralaget. Men han hade blott 13:e åktid på sträckan och övertygade inte om sina stafettkvaliteter inför OS.

– Jag vill prata med Brink innan jag säger något, sade Bråten.

– Men han får åka fort på slutet om han ska bli aktuell.

Hemmalaget vann

Sverige hamnade långt bakom den raffinerade segerstriden, där hemmaåkaren Cristian Zorzi var skidspetsen före tysken Tobias Angerer och norrmannen Tore Ruud Hofstad trea.

Med en hellyckad dag på alla fronter hoppas Sveriges herrar vara med och slåss om medaljer i OS. Det finns en del att reparera. I Salt Lake City för fyra år sedan kom Sverige på 13:e plats. Tidernas med marginal sämsta mästerskapsinsats.

Frågan är hur Inge Bråten ska formera styrkorna. Genrepet gav en del svar – men lämnade också frågetecken.

TT