Lina Andersson bästa svenska i sprinten

SPORTBLADET

Söndagens sprintvärldscup blev ett fall framåt, men inte i positiv bemärkelse för svenskarna.

Tre stycken, bland annat Björn Lind, föll i spåret, Lina Andersson stod på benen – till slut som tvåa i damernas final.

Näst sista världscupsprinten innan vinter-OS blandade och gav för svensk del. Det positiva allra först i form av Lina Andersson. Hon var bara en skidspets, 0,3 tiondelar, från segern som i stället till norskan Ella Gjömle.

Andersson stod inte bara för Sveriges enda pallplats i Oberstdorf-sprinten i klassisk stil, hon var också den enda i det svenska landslaget som nådde final.

– Vi har ju varit bortskämda med sprintarnas resultat så det är klart att vi förväntar oss lite mer i dag. Det var upp och ned men otroligt roligt med Lina. De senaste fem klassiska sprintarna har hon varit etta eller tvåa. Det var lite synd att hon inte kunde vinna men hon har varit på en otroligt stabil nivå, säger landslagstränaren Jocke Abrahamsson till TT.

Samma höga nivå har Björn Lind varit på men sviten på två raka världscupssegrar sprack när han föll i semifinalen. I fallet så försvann också chansen att nå A-finalen då han gick mot bland annat norrmännen Jens Arne Svartedal och Odd Björn Hjelmeset i semin.

Lind slutade i stället åtta efter att kommit sist i B-finalen.

Även Anna Dahlberg ramlade, liksom Emelie Öhrstig i en av semifinalerna och Öhrstig slutade sjua.

Är det bara slump att tre svenskar ramlar i dag?

– De ramlar av samma orsak, det var svårvallat i dag och det blev isbildning i vallan, det sitter på någon millimeter om du sätter rätt eller fel valla.

Bättre känsla för vallning hade uppenbarligen norrmännen. Förutom segern på damsidan vann även 34-årige Odd Björn Hjelmeset, närmast före landsmannen Johan Kjölstad.

För svenskarna väntar nu närmast höghöjdsläger i norra Italien som en sista förberedelse inför vinter-OS i Turin. En sprint i schweiziska Davos återstår på världscupprogrammet innan vinter-OS inleds.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM