Ny dopningsskandal i finsk längdskidåkning

SPORTBLADET

HELSINGFORS.

Finska skidlandslaget har drabbats av en dopningsskandal på tröskeln till OS i Turin. Skidåkaren Kaisa Varis som överraskande petats ur truppen har två gånger i januari uteblivit från dopningstest.

Kaisa Varis.

För Finland är affären pinsam. Kaisa Varis åkte fast för att ha använt förbjudet epohormon i Val di Fiemme 2003 och var efter det avstängd i två år.

I år har hon kommit igen med besked. Varis har hela säsongen ansvarat för slut­etappen i stafettlaget som åtminstone i Finland betraktas som guldfavorit i Turin. Som bäst har hon slutat nia i en världscupstävling.

Ändå petades Varis medan åkare med sämre meriter åker till Turin. Bakgrunden är att antidopningskommitténs testgrupp två gånger i januari inte lyckades få tag på Kaisa Varis.

– Hon testades fem gånget i januari. Men två gånger skedde det med två dygns fördröjning för att Varis inte var på den plats hon hade uppgett, medger skidförbundets vd Jari Piirainen.

Enligt honom är det ingen dramatik i affären.

Planerade tester

– Det händer ofta att skidåkare ändrar sitt program på grund av skador eller snöförhållanden och därför inte nås.

Antidopningskommitténs generalsekreterare Juha Viertola understryker att det är oerhört viktigt att idrottsmäns testas vid planerad tidpunkt.

– Vill man dra nytta av epo ska ämnet tas två veckor före en tävling. Testgruppen vet det och slår därför till den dag det är logiskt att skidåkaren intar ämnet. En dags förskjutning av testet är en lång tid, säger Viertola.

Skidförbundet och Varis ska nu ge en förklaring till dopningsstrulet. Om en idrottsman vägrar låta sig testas kan straffet bli lika hårt som för dopning.

Staffan Bruun ([email protected])