Han ska rädda Norges heder

Aukland inför Vasaloppet: ”Det är en riktig utmaning”

SPORTBLADET

Klockan 8.00 i morse drog de i väg – Vasaloppets 16 000 åkare. Starten var problemfri, men sträckan mellan Sälen och Mora är i år extra tuff.

I natt vräkte snön ner.

En som ska besegra vädret – och tusentals svenskar – heter Anders Aukland.

Foto: ULF HÖJER
Puss på dig! Så här såg det ut då Anders Aukland vann Vasaloppet 2004. Nu är han sugen på revansch.

Han ska upprepa bedriften från 2004 och rädda norrmännens heder i skidspåret. Anders Aukland vill ta revansch på ett dåligt OS, men kör inte ensam för norskt guld.

- Vi kör som ett lag i Norge. Om jag kan hjälpa brorsan till seger blir jag kempeglad, säger årets ödmjukaste Vasalöpare.

Anders Aukland är försiktigt optimistisk inför dagens niomilaäventyr.

- Jag har inte varit i bästa form i år, men det känns bra nu. Att åka Vasaloppet är otroligt stort för oss norrmän och det är fint att möta svenskarna på hemma-plan.

Rutinerad favorit

Han är en av årets stora favoriter, med guld 2004 och massor med rutin i bagaget. Själv har han ett helt gäng egna favoriter till segern.

- Allt handlar om hur kroppen är för dagen. Det är en riktig utmaning och de flesta som ställer upp är ju väldigt nöjda med att ta sig i mål. Jag ska väl helst göra det och dessutom slå några andra, ler Aukland.

Han förnekar inte att de norska åkarna kommer ge varandra draghjälp och att han gärna unnar lillbrorsan Jörgen en bra placering.

Bra lagkänsla

- Vi har en bra lagkänsla och det är bara att dra åt den som verkar ha bäst krafter kvar på slutet. Man får bestämma sig under loppet helt enkelt.

Anders Aukland drömmer inte mardrömmar om mjölksyran på de två sista milen, men är inställd på en tuff uppgörelse.

- Om man gör ett bra lopp och är i form är det inte ens jobbigt på slutet. Men om man disponerar loppet illa blir det tungt. Då kan det göra otroligt ont att ta sig i mål.

Johanna Frändén