Björgen – förkrossande överlägsen i Vasaloppet

Slog landslagskamraten Hilde G Pedersen med över en minut

SPORTBLADET

OS blev en besvikelse för världens skiddrottning.

I världscuploppet över 45 km i klassiska Vasaloppsspår var Marit Björgen förkrossande överlägsen och passerade under Vasaloppets klassiska målportal i Mora en minut och 18 sekunder för landslagskamraten Hilde G Pedersen.

Den kräsna norska skidpubliken har svårt att svälja besvikelsen efter OS, eller OS-fiaskot som de norska tidningsrubrikerna talat om.

VM 2005 blev en succé för Marit Björgen med tre guld, ett silver och ett brons. I OS i Turin skulle den norska skidstjärnan rensa medaljbordet rejält – förväntningarna talade om sex starter och sex medaljer, de flesta med gyllene glans.

Men så blev det inte – Marit Björgen var liksom hela norska skidtruppen helt ur form.

Björgen har trots allt kunnat glädja sig åt ett OS-silver på 10 km klassiskt när hon har laddat om batterierna hemma i Rognes.

– Det har varit skönt att komma bort från alla uppståndelse, att få ta det lugnt och åka lite skidor. Nu har jag har känt att jag fått tillbaka lusten att åka, säger hon.

I Vasaloppsspåren fick vi se den gamla Marit Björgen i aktion. Hon åkte urstarkt i det längsta lopp som damerna någonsin åkt i världscupen.

Den 25-åriga norskan fick också sin rättmätiga belöning. 25:e segern i världscupen, den femte för säsongen och hon återtog dessutom ledningen i världscupen.

– En fantastiskt skön känsla att få stå överst på prispallen igen. Det är ingen tvekan om att självförtroendet fick sig en liten knäck i Turin, sade Björgen efter sitt segerlopp.

Taktiken sprack

Den norska taktiken var före start att ligga i kön och vila sig under den första milen. Men redan från start var det norskt i täten, oftast i form av 41-åriga Hilde G Pedersen.

– Ingen annan ville ju dra, så då var det bara att köra, sade Pedersen, som var den som längst förmådde hänga med Björgens rasande fart från Oxberg ner mot Mora.

Pedersen bärgade silvret med god marginal till trean Petra Majdic från Slovenien.

Ek och Rydqvist kämpade bra

De svenska skiddamerna, som fick de största framgångarna i sprinttävlingarna i OS, visar att de står sig bra i de längsta kraftproven också. Trots att det endast var Elin Ek av landslagsåkarna som kom till start.

– Jag vågade inte hänga på norskorna när de ryckte. Och det var nog klokt, för jag fick slita rejält. Jag hade hoppats att kroppen skulle kännas piggare, men jag orkade ända kämpa rätt bra, konstaterade Ek som blev bästa svenska på sjunde plats.

Maria Rydqvist från Smålandsstenar som tävlar för Östersund blev tia och gjorde sitt livs lopp trots att hon fick en mardrömsstart.

– Jag blev av med skidan efter starten. Det var någon av konkurrenterna som trampade fast skidan så att bindningen löstes ut. Men jag fick ingen panik utan fick på skidan rätt snabbt igen. Jag förlorade nog inte så mycket tid – men fasligt många placeringar, berättar Maria Rydqvist som fyller 23 år i slutet av mars.

Maria Rydqvist åkte klokt och taktiskt offrade inte för mycket krafter när hon ”jagade” ikapp klungan.

Rydqvist sågs för några år sedan som ett av Sveriges stora framtidshopp.

– Jag har inte fått åkningen att stämma och har haft en del problem med sjukdom och så, men nu känns allt så roligt igen när jag presterat mig överlägset bästa placering i världscupen. Nu ser jag fram emot världscuptävlingarna i sprint i Borlänge och jaktstartsloppet i Svenska skidspelen i Falun.

Ove Byström/TT