Fuskade – får behålla segern

TV-bilderna ändrar inte Vasalopps-resultatet

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Italienskan Christina Paluselli får behålla segern i Vasaloppet, trots bilderna som visar att hon skjuts på med staven av sin tränare.

Detta sedan det Internationella skidförbundets appellationsdomstol avslagit Åsarnas protest, uppger Vasaloppets hemsida.

Åsarna hade lämnat in en protest där klubben hävdade att Paluselli fått otillbörlig hjälp i spåret av sin tränare Marco Stelle. En ledare i Åsarna filmade med sin mobiltelefon en sekvens där tränaren skjuter på Paluselli med ena staven i en nedförsbacke.

Beslutet var väntat

”De bevis som vi tilldelats påvisar inte att Paluselli tagit emot någon otillåten hjälp. Den korta filmsekvensen visar en situation i en nedförsbacke, där stavkontakt är relativt vanligt förekommande. Både skriftliga påståenden och muntliga rapporter från kontrollanter tillhandahåller inga avgörande bevis för kränkning av ICR (International competition roules) paragraf 340”, skriver Fis i beslutet.

Tävlingsledningen i Vasaloppet avslog en första protest från Åsarna redan i söndags. Tävlingsledaren Bo Johansson kommenterar beslutet på Vasaloppets hemsida:

– Beslutet var väntat eftersom domstolen inte fick in några graverande bevis för systematiskt fusk i Vasaloppet. Nu är i alla fall saken utredd i minsta detalj och Christina Paluselli den definitiva vinnaren i Vasaloppet 2006.

Christina Paluselli vann damklassen före Åsarnas Sofia Lind.

TT, Sportbladet.se ([email protected])