Olofsson vann igen

SPORTBLADET

Kontiolahti, Finland (TT)

Anna Carin Olofsson vann lördagens jaktstart i finlänska Kontiolahti.

Det var andra gången för säsongen som skidskytten följde upp en sprintseger med en vinst i jaktstarten.

– Det var jättestarkt av Anna Carin. Det är ganska tufft att ligga först i spåret, säger förbundskaptenen Staffan Eklund till SVT.

Tack vare sin seger i torsdagens sprint var Olofsson först ut i det snöiga finska vintervädret. Hon drog på sig en runda i det första liggande skyttet och blev ikappkörd av vitryskan Olena Zubrilova och tyska totalcupledaren Kati Wilhelm som båda sköt fullt. Kampen om pallplatserna utkristalliserade sig redan då till att handla om dessa tre.

I den andra skjutningen sköt så Olofsson fullt, medan vitryskan drog på sig en runda och tyskan två.

Resten av tävlingen var svenskan i ledning. I den tredje stående skjutningen bommade hon ett skott. Men hennes två följeslagare var också lite svajiga i skyttet och drog på sig nya straffrundor. Inför den fjärde och sista skjutningen hade Olofsson 47,5 sekunders försprång till Zubrilova. Fler bommar än två hade kunnat äventyra segern, men Olofsson bommade bara ett skott.

Det var hennes andra dubbelseger i karriären i världscupen. I slovakiska Osrblie i december vann hon också både sprinten och jaktstarten.

Kati Wilhelm vann kampen om andraplatsen mot Olena Zubrilova som blev trea. Wilhelm var 17,5 sekunder efter Olofsson i mål, Zubrilova 40,6 sekunder efter.

Svenska framtidshoppet Helena Jonsson var säker på skjutvallarna och bommade bara ett enda skott. Hon gick i mål på en 29:e plats, 3,59 minuter efter Olofsson.

Carl-Johan Bergman lyckades inte ta sin andra raka världscupseger i skidskytte. Han slutade nia, över minuten efter segrande norrmannen Ole Einar Björndalen.

Bergman var först ut i 12,5 kilometersloppet i finländska Kontiolahti, men med mycket liten marginal till de efterföljande 19 åkarna. Svensken inledde med ett felfritt skytte i liggande. Men vid den andra skjutningen bommade han två skott och tappade ledningen. Det blev en bom även i tredje skjutningen och Bergman låg då på en åttondeplats, 41,2 sekunder efter ledande ryssen Sergej Rozjkov. Med en bom i sista skjutningen föll pallplatshoppet för svensken.

I stället stod segerstriden mellan norrmannen Ole Einar Björndalen och fransmannen Raphael Poirée. Björndalen var starkast i slutspurten och vann med 4,8 sekunder före Poirée.

Björn Ferry åkte in på 14:e plats.

TT-Sportbladet