Olofsson på pallen efter stark forcering

...och Bergman femma i herrarnas jaktstart

SPORTBLADET

Med sin fina åkning räddade sig Anna Carin Olofsson upp på pallen i lördagens världscupjaktstart i skidskytte.

Världscupsegrarinnan Kati Wilhelm vann överlägset före ryskan Anna Bogalij-Titovets och Olofsson.

Foto: ReUTERS
PÅ pallen Anna Carin Olofsson slutade trea i Holmenkollen.

Det var första gången som Anna Carin Olofsson kom trea i världscupen. OS-mästarinnan har sex segrar i vinter och två andraplatser.

Från sin fjärdeplats efter torsdagssprinten i Oslo hade hon bara nio sekunder fram till täten i jaktstarten över 10 kilometer. Till skillnad mot i sprint är det dock fyra skjutstationer och det var just skyttet som gäckade Olofssons segerplaner.

Olofsson var ett tag uppe i ledning på andra varvet, men sedan började problem. En bom i andra liggande skjutningen och två i den första i stående, gjorde att hon rasade bakåt och som sämst låg åtta.

– Inte mycket att säga om bommarna. Dåligt skytte helt enkelt, sade hon självkritiskt om sina tre missar.

– I jaktstart och masstart är det ganska lätt att haka på andra, så skjutningen blir så väldigt avgörande.

Sista skjutningen var dock felfri och med drygt 13 sekunder fram till pallen inledde Olofsson jakten på de främsta på de avslutande två kilometerna.

– Jag såg dem där framme och kände att jag hade chansen att nå pallen, sade hon. Jag känner mig trött och sliten nu, men jag kunde ändå ta i rätt bra.

Stark spurt

Olofsson passerade italienskan Michela Ponza och tyskan Simone Denkinger upp till tredje plats. Hon hade i mål bara elva sekunder fram till fullskjutande Bogalij-Titovets, men över minuten till suveräna Wilhelm.

Det var den första segern i Holmenkollen för Kati Wilhelm. Den 29-åriga tyskan har liksom Olofsson ett förflutet som skidåkare, men har även lärt sig skjutandets konst. Hon missade inte ett enda av sina 20 skott på lördagen och tog över ledningen efter andra skjutningen efter att ha haft 13 sekunder till landsmaninnan Martina Glagow i starten.

– Jag visste att jag hade chans att nå podiet, sade Wilhelm efter säsongens sjätte seger.

– Åkningen gick så lätt och då kändes det lätt på skjutvallen också.

Snabbast av alla

Om Olofsson hade skjutit fullt så hade hon kunnat ge Wilhelm en match. Olofsson åkte snabbast av alla och 19 sekunder snabbare än Wilhelm. Nu utökade tyskan sin redan ointagliga ledning i världscupen ytterligare gentemot Olofsson.

– Men hon ledde så klart så hon tog det nog lugnt på slutet, sade Olofsson.

– Det är ju ett lopp i morgon också.

Då tar säsongen definitivt slut med ett masstartslopp.

Sollefteåtalangen Helena Jonsson var på väg mot sitt bästa världscuplopp, men två bom i sista skjutningen förstörde dagen och hon slutade på 32:a plats. Sofia Domeij varvades av Wilhelm i början av den sista slingan och plockades därmed av banan.

I herrarnas jaktstart slutade Carl Johan-Bergman femma. Bergman var 58,6 sekunder efter suveränen Ole Einar Björndalen, Norge, som tog sin 62:a världscupsseger, närmast före Tomasz Sikora, Polen.

Tack vare segern så är även Björndalen klar segrare i den totala världscupen.

TT-Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM