Britta Norgren firade 23 med ett silver

Elin Ek tog sjätte SM-guldet

SPORTBLADET

Luleå (TT)

Elin Ek, IFK Mora, vann sin sjätte SM-guldmedalj när damernas tio kilometer, klassisk stil, avgjordes i Luleå på torsdagseftermiddagen.

OS-överraskningen Britta Norgren, Sollefteå SK, vann silvermedaljen, hennes första i SM-sammanhang, samma dag som hon fyllde 23 år.

– Det känns roligt. Jag blev lite stum i benen i mitten av loppet, tekniken stämde inte riktigt, men det räckte ju ändå, säger Britta Norgren som gick i mål 13 sekunder efter segraren.

Den nyblivna 23-åringen från Uppland slog skidvärlden med häpnad i Turin-OS när hon respektlöst utmanade allt i sin väg i damernas millopp, och slutade elva, bäst av svenskorna.

Trea i SM-tävlingen i Luleå blev Anna-Karin Strömstedt, Vansbro AIK.

Satsar på sprinten

Fjolårets SM-vinnare på distansen, favorittippade Anna Dahlberg, Åsarna IK, slutade femma, 38 sekunder efter Elin Ek.

– Jag har varit med bra i den andra SM-loppen, men tydligen har inte kroppen inte återhämtat sig riktigt efter den magsjuka jag fick efter OS, säger OS-guldmedaljören i sprintstafett.

– Jag fick kämpa ordentligt i dag, säger Anna Dahlberg.

Åsarnas skiddrottning avstår eventuellt från SM-veckans avslutande tremilstävling på söndag. Sprinttävlingen i centrala Luleå på lördag kommer hon att satsa för fullt på.

Elin Ek, 28 år, sken i kapp med eftermiddagssolen över Kronans skidstadion efter milloppet.

– De var så länge sedan som jag vann ett guld, i Skellefteå för två år sedan tror jag, säger 28-åringen.

– Jag trodde jag skulle kunna vinna idag. Jag öppnade hårt, men det gjorde Britta också, men jag litade på att jag skulle klara det på slutet, säger Elin Ek.

Kalla överraskade

Piteå Elits OS-guldmedaljör Lina Andersson och sprintvärldsmästarinnan Emelie Öhrstigs saknades i tävlingen på grund av förkylningar.

En föraning om framtiden fick skidpubliken på Kronan när nyblivne juniorvärldsmästarinnan Charlotte Kalla, IFK Tärendö, gick ut i den utslagsgivande branta terrängen kring skidstadion.

18-åringen satsade friskt från start och slutade på en fin fjärdeplats, en sekund snabbare än Anna Dahlberg.

TT