Revansch för Södergren

Vann 15 kilometer före Fredriksson

SPORTBLADET

Luleå (TT)

Anders Södergren, Östersunds SK, vann sitt tionde SM-guld när 15 kilometer, klassisk stil, genomfördes i Luleå på torsdagskvällen.

Marginalen till tvåan, klubbkompisen Mathias Fredriksson, blev 26 sekunder.

Förstaplatsen var efterlängtad av Söderhamnskillen. I skiathlonloppet i SM i Boden i lördags blev Södergren tvåa efter Mathias Fredriksson, och samma placeringar fick kompisarna i världscupavslutningen i Sapporo för två veckor sedan.

– Jag gick ut väldigt hårt i dag, nästan i maxfart och det höll ganska bra. På andra varvet hörde jag att Mathias låg 18 sekunder efter, och det var ju skönt att höra, sade Anders Södergren efter torsdagsloppet.

SM-guldet på distansen var hans fjärde, och det tredje i rad.

Slalombacke

– Jag var inte riktigt nöjd med skidorna i dag, så jag förstod att jag inte skulle kunna slå Anders. Jag fick inrikta mig på att bli tvåa, sade Mathias Fredriksson.

Mats Larsson, Åsarna IK, kom på tredje plats, 13 sekunder efter Fredriksson.

Loppet genomfördes vid Kronans skidstadion, med två varv i mycket kuperad terräng. En del av sträckan gick spåret uppför en slalombacke.

– Det är rätt tuffa banor här, säger Anders Södergren.

Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell gick ut nästan lika hårt som Södergren och Fredriksson i loppet, och hade vittring på en bronsplats när en tredjedel återstod.

Men sedan räckte inte krafterna till, och Grycksboåkaren slutade femma.

Äta hamburgare

Anders Södergren, som vann Holmenkollens femmil i världscupen i år, siktar nu även på guld på distansen när årets SM-vecka avslutas i Luleå på söndag.

Sprinttävlingen som körs i centrala Luleå på lördag ställer han inte upp i.

– Nä, då ska stå och äta hamburgare och titta på, säger Söderhamnskillen.

TT