Succécoachen stannar i landslaget

Bråten stannar i fyra år till

Foto: Jerker Ivarsson
Svenska skidlandslagets förbundskapten Inge Bråten (mitten) tillsammans med Tobias Fredriksson (t.v.) och Björn Lind (t.h.) efter sprintstafettguldet i Turin-OS.
SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Guldmakaren från Turin hänger med på hela långa resan till Vancouver.

Glatt besked för alla skidälskare:

Succékaptenen Inge Bråten fortsätter fyra år till.

– Det är ett så härligt gäng, säger han till TT.

Norrmannen som förra våren började staka ut vägen tillbaka till toppen för svensk längdskidåkning hade två år kvar på sitt kontrakt.

Ändå velade han fram och tillbaka om framtiden – redan medan medaljerna hängdes över halsen på Björn Lind & Co i Pragelato. Det var många om och men och kansken.

Fast ändå inte.

Bråten har innerst inne inte kunnat släppa tanken på att fortsätta – för den blågula framtiden i spåren betecknar han som ännu ljusare.

”Jag är optimist”

– Jag har lärt känna löparna och de har lärt känna mig. Jag är optimist, vi ska kunna bli ännu bättre, säger han till TT.

Bråten förlängde på fredagen kontraktet med två år och sitter på sin post till och med nästa OS i Vancouver 2010.

– Det har varit ganska klart ett tag, men helt bestämt idag. Vi hade ett seminarium i Östersund och passade på när vi var där. Jag hade möjligheten att säga upp kontraktet efter ett år och dom (skidförbundet) efter ett år, men eftersom jag vill vara kvar och dom vill ha mig kvar var det inte mycket till förhandling.

TT: Varför fyra år?

– Ska jag ha motivation för att förbereda mig inför en satsning mot nästa OS vill jag vara med hela vägen, säger Bråten.

Thomas Alsgaards och sprintlandslagets bas Ola Rawalds framtid i tränarstaben är ännu inte helt löst, men Bråten räknar med båda.

Alsgaard stannar

– Det blir klart inom kort, men jag har ett rimligt stort hopp om att Thomas blir kvar och jag har också hopp om att Ola är kvar i en eller annan roll. Jag är ganska klar över att det inte blir som ansvarig för sprintlandslaget, men att han ändå kommer att ha en central roll i svensk längdskidåkning.

TT: Att de stannar, har det varit ett krav från din sida för att du skulle fortsätta som förbundskapten?

– Jag har inte ställt några krav, men jag är väldigt glad om de fortsätter. Jag har full förståelse för att Ola vill tillbringa mer tid med familjen och sina två små barn. Jag hoppas att han kan ta några mellanår och sedan vara tillbaka för fullt till det drar ihop sig till OS, säger Bråten.

Sverige tog tre guld och två brons i längdskidåkning i Turin-OS i februari.

TT