Emelie Öhrstig lägger av

”Nästa OS känns otroligt långt borta”

SPORTBLADET

Emelie Öhrstig, som vann VM-guld i sprint så sent som ifjol, väljer att sluta med skidåkningen.

– Jag bestämde mig redan för två år sedan.

Foto: ulf hÖJER
Lägger av ”Jag bestämde mig för två år sedan”, säger Emelie Öhrstig om beslutet att lägga skidorna på hyllan.

Det var då hon valde att ge idrotten ett par år till, för att satsa på VM och OS.

Satsningen på VM gick som planerat – Öhrstig kom ju hem med guldet – men i Turin gick det sämre.

Inför OS fick hon problem med sköldkörteln och sedan problem med att hitta rätt nivå på medicineringen, vilket gjorde att hon var långt från toppformen. Öhrstig fick titta på när Anna Dahlberg och Lina Andersson vann sprintstafetten, i det som hade varit Öhrstigs bästa guldchans, och lyckades sedan inte alls själv i det egna sprintloppet.

”Nästa OS känns otroligt långt borta”

– Det har inte påverkat mitt beslut. Jag ville ställa upp i ett VM och ett OS och det har jag gjort nu. Att satsa på nästa OS känns otroligt långt bort och har aldrig riktigt varit aktuellt. Det känns skönt att beslutet togs för två år sedan, även om det inte är något jag har gått och tänkt på under tiden, säger Öhrstig, 28.

– På slutet har det känts lite motigt när det närmat sig. Men jag har satsat hårt i så många år att det känns helt rätt att göra det här nu.

Före skidkarriären var Öhrstig en framgångsrik cyklist. Hon vann NM-guld i både mountainbike och landsvägscykel innan hon sadlade om och inledde en satsning på skidåkning. Fyra SM-guld, en seger i Tjejvasan och så ett VM-guld senare är karriären över.

– Från att ha varje dag planerad och varje helg inbokad från första maj till sista mars så är det helt tomt nu. Det kommer säkert att kännas konstigt, men det är dags för mig att ta nästa steg i livet.

Utbildad civilekonom

Vad det blir vet hon inte riktigt, men Öhrstig är utbildad civilekonom och kommer att leta civila jobb.

– Först tänker jag bara ta det lite lugnt och vila. Men något vill jag hitta på. Kan tänka mig att jobba med marknadsföring, men jag tänker inte stressa, säger hon.

Känns det inte bittert att ge upp karriären innan de riktigt stora pengarna kommit?

– Jag tänker inte på det sättet. Jag har det bra jämfört med många andra och jag har pengar på banken. Det har aldrig varit pengar som har lockat mig med idrotten.

Vad tar du med dig från din karriär?

– Resultatmässigt är det ju VM-guldet. Men jag har otroligt många minnen både från cykel- och skidkarriären. Dels alla människor, men även känslan att vara i toppform. Att känna sig oövervinnerlig, även om det bara är för en dag per säsong. Det kommer jag att sakna.

TT