”Jag känner igen mig i Kalla”

Sportbladets nye skidexpert tror på stjärnskottet i VM

Foto: Eva Tedesjö
SPORTBLADET

För 20 år sedan åkte Marie-Helen ”Billan” Östlund in i det svenska folkets hjärtan när hon vann tvåmilen i VM i Oberstdorf.

Under årets skid-VM kommer skidlegenden att vara expert för Sportbladet.se och göra snabbanalyser direkt efter tävlingarna.

- Det ska bli väldigt skoj. Jag tror att speciellt damerna och Charlotte Kalla kommer att ta ett kliv framåt och vara med och kriga om medaljer under VM.

1995 fick Maria-Helen ”Billan” avsluta sin karriär på grund av ett hjärtfel. Och efter karriären startade hon en konferensanläggning med maken Erik Östlund (OS- och VM-mästare) i Segersta i Hälsingland.

- Nu följer jag skidåkningen genom att träna teknik med ungdomar här i Segersta.

Hur följer du skidåkningen internationellt?

- Jag följer allt det som sänds på tv så jag håller mig uppdaterad.

”Känner igen mig i Kalla”

För 20 år sedan slog ”Billan” igenom med dunder och brak. Sedan dess har de svenska damerna varit långt ifrån att vinna någon individull titel i VM. Men ”Billan” har hittat namnet som ska bryta trenden.

- Kalla (Charlotte) är helt fantastisk. Jag känner igen mig i henne. Hon har det där lilla extra som behövs för att ta sig till toppen.

Hur menar du då?

- Jag läste en intervju där Kalla berättade att hon läste hur Sixten Jernberg tränade. Det är lite unikt. Sedan såg jag ett tv-inslag där hon beskrev att hon kunde sitta på en stubbe i skogen och grina när inte träningen gått som hon tänkt sig. Där känner jag igen mig. Skidor är mycket blod, svett och tårar, säger ”Billan”.

Marie-Helen Östlund tog VM-guld i sitt första seniormästerskap 1987. Du var då 20 år, tror du Kalla som nu är 19 år kan upprepa den bedriften?

- Ja, jag tror det. Hon verkar helt respektlös. Men jag tror hennes största medaljchans är i stafetten där har damerna verkligen imponerat under säsongen.

För mycket oro aldrig bra

Om ”Billan” är positiv inför VM när det gäller de svenska damerna är hon mindre positiv när de gäller svenska herrlaget.

- Det har varit för mycket turbulens när det gäller tränare, träningsupplägg och massor av påhopp. Det är aldrig bra när åkarna aldrig får chans att koncentrera sig ordentlig. Dessutom har de inte visat upp några resultat under hela säsongen.

Så du tror inte på några herrmedaljer under VM?

- Jo, några av de rutinerade kan säkert höja sig när det gäller. Och jag tror största chanserna till medaljern för herrarna kan komma på sprinten.

Men jag tror Anders Södergren hade haft en given medalj på femmilen om han haft en ”räv bakom örat”.

Vad menar du med ”räv bakom örat”?

- Anders borde se och lära av Thobias Fredriksson och Björn Lind. De är slipade.

Vad tror du om förbundskaptenens Inge Bråte mål på sex medaljer?

- Det är inte omöjligt, men de är mycket som ska klaffa om han ska få rätt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Att få flytta in i mitt nya hus.

”Billans” karriär i bilder

Marie-Helen ”Billan” Östlund

ARTIKELN HANDLAR OM