Därför hamnar Bråten alltid i blåsväder

”Jag försöker få fart på svensk skidsport”

SPORTBLADET

Sapporo

Inge Bråten är i ständigt blåsväder.

Varför?

– Om jag ska säga det rakt ut: för att försöka få fart på svensk skidsport, säger Bråten till Sportbladet.

Splittringar, avhopp och bråk.

Svenska längdlandslaget har varit en konstant oroshärd i vinter. Och hela tiden är förbundskapten Inge Bråten ena parten när det hettar till.

Varför är du det, Inge?

– Om jag ska säga det rakt ut: för att försöka få fart på svensk skidsport. Skulle alla gå runt och bara säga ”ja” till allting så kommer vi inte vidare.

Han anser att det är nödvändigt att rensa luften ibland.

– Ja, faktiskt.

– Jag blev anställd av förbundet för att få till bra resultat igen i svensk längdåkning, som varit dålig 2003 och 2005. Jag har min filosofi över hur saker och ting ska göras.

Men det har ju varit ständiga problem i laget?

– Som jag ser det har det inte varit några problem alls inom laget. Däremot var vi tvungna att göra en omorganisation i tränarstaben (när Alsgaard avgick) precis som man gör ibland gör i vilket företag som helst.

Är du inte rädd att såna här saker ska påverka negativt på kort sikt, alltså störa de andra svenska åkarna här i VM?

– Nej, jag menar att det snarare är tvärtom. Här ser åkarna att det finns någon som orkar och kan styra och har en klar strategi för hur vi ska göra. Och den strategin går faktiskt ut på att vi ska ha det allra bästa laget på benen. Och detta respekterar de aktiva fullt ut.

Hur är stämningen i truppen?

– Det är inget fel på stämningen i truppen. Skulle sådana här episoder ödelägga ett mästerskap för en nation så skulle inte många nationer kunna genomföra ett mästerskap.

Har det här senaste dygnet varit jobbigt för dig?

– När journalister går runt på hotellet vid halv tolv på kvällen så är det jobbigt. Jag hade hoppats att allting i denna frågan skulle vara sagt på onsdagseftermiddagens träning i Sapporo Dome.

– Men den som tror att förbundskaptenjobbet är en dans på rosor 365 dagar om året har fel.

ARTIKELN HANDLAR OM