Ingen medalj för damerna i sprinten

Anna Dahlberg fyra och Lina Andersson sexa

SPORTBLADET

Lina Andersson och Anna Dahlberg misslyckades helt i sprintfinalen i VM.

Svenskorna gjorde en usel start och kunde aldrig hämta igen den svaga starten.

Norskan Astrid Jacobsen vann en spurtstrid mot Petra Majdic om guldet. Virpi Kuitunen, Finland, tog tredjeplatsen.

Anna Dahlberg, som var 1,9 sekunder från bronset, var glad över sin fjärdeplats, trots att hon blev fyra även i förra VM för två år sedan.

– Det är skillnad på en fjärdeplats och en fjärdeplats. Med tanke på hur säsongen blev – jag låg på sofflocket när de andra tävlade i världscupen – så är jag jättenöjd med den här fjärdeplatsen, sa Dahlberg till SVT.

Under hösten föll Dahlberg nerför ett stup under träning och ådrog sig en pisksnärtskada i nacken. Det tog tid att komma tillbaka och först för en knapp månad sedan var hon tillbaka i världscupen.

Dåligt glid för svenskorna

Svenskorna såg ut att ha dåligt vallade skidor. Och både Dahlberg och Andersson tappade mot de överiga åkarna direkt från start. Men Anna Dahlberg jobbade sig starkt in i loppet och avancerade efter en stark finish upp till en fjärde plats.

– Jag fick en dålig start i finalen, var inte riktigt med efter tjuvstarten och hörde inte när det smällde. Det fick jag sota för senare i loppet. Jag kom bakom japanskan och kom inte förbi, sade Dahlberg efter VM-sprinten.

Sistaplats för Lina

Lina Andersson gjorde sina bästa lopp i kvalet, då hon hade fjärde bästa tid, och i kvartsfinalen, som hon vann. Men sedan gick det tyngre. Hon tog sig vidare till final på tid, och blev sedan sist i finalen

Andersson hade det tungt i finalen och hon var långt efter huvudklungan i mål.

Jörgen Källström