INGE (talar ut om) BRÅKEN

”Hålla käft? Nä, fy fanken vad tråkigt”

Foto: ARNE FORSELL/BILDBYRÅN
hård kapten Möt Sveriges tuffaste förbundskapten, Inge Bråten, i en öppenhjärtig intervju om hur nära det var att han avgick strax före VM, om bröderna Fredriksson, om hur svenska folket kan få honom att avgå och mycket mer.
SPORTBLADET

SAPPORO

Förbundet har försökt sätta munkavle på honom under VM.

Men det biter inte på Inge Bråten.

– Jag kan inte hålla käft om orättvisor. Jag kallar en spade för spade och jag menar att det är då resultaten kommer.

Möt Sveriges tuffaste förbundskapten i en öppenhjärtig intervju om hur nära det var att han avgick strax före VM, om bröderna Fredriksson, om hur svenska folket kan få honom att avgå och mycket mer.

Hans fru har försökt. Liksom hans närmaste chef på skidförbundet. Men ingen kan få tyst på Inge Bråten.

Vi bad längdkaptenen om 20 minuter och hoppades på kanske en halvtimme mitt under brinnande VM.

När vi sätter oss strax före 22 på kvällen tittar norrmannen på klockan och säger:

– Okej, vi kör 20 minuter för sen har jag mycket att göra. De andra ledarna är på sponsormiddag.

Efter en timme och tio minuter är det Sportbladet som får avbryta intervjun.

– Men har jag inte berättat om när jag cyklade 2200 kilometer i Kina...

Vi förstår att Per-Åke Yttergård, nordisk chef i skidförbundet, har tuffa dagar när hans förbundskapten är i ständigt blåsväder.

Vill ha action

Bråten avslöjar att Yttergård, när det blåste som värst kring Thobias Fredriksson-affären förra veckan, försökte få tyst på sin förbundskapten.

Men ”all PR är bra PR” som du brukar säga?

– Ja, och det är det jag försöker säga till ”Perra” Yttergård när han kommer och i det närmaste säger att jag ska hålla käften. Men fy fanken vad tråkigt det blir om ingen säger något. Då kommer längdåkningen helt bort och ni kommer inte att skriva något alls om oss. Men ”Perra” håller inte med mig, ler Bråten.

– Jag kan inte hålla käft om orättfärdigheter. Jag kallar en spade för spade och jag menar att det är då resultaten kommer. Vi kan inte ta hänsyn till vad alla tycker om allt. Då blir man handlingsförlamad. Jag vill ha handling, jag vill ha action och föra skidsporten framåt.

När vi frågar om den största skillnaden mellan förbundskaptenstiden i Norge (1990–94 med 15 OS- och VM-guld) och den nu i Sverige nämner Bråten framför allt media.

Är vi värre i Sverige?

– Jajaja. Det är en helt annan dimension.

Hur då?

– De lägger locket på om allt i Norge. Journalisterna vet mycket som de aldrig skriver om. Reportrarna i Norge är mer rädda för att komma på kant med mig än vad ni i Sverige är. De skyddar tränarna mycket bättre i Norge.

Vilket föredrar du?

– (Lång tvekan) Jag har inte så mycket att säga om det. Jag kan inte gå runt och säga att du är en skitstövel, det gör jag inte. Jag är ju beroende av er.

Gillar du att stå i centrum?

– Nej, egentligen inte. Jag är en jäkligt blyg person innerst inne. Jag var till exempel över 30 år innan jag höll mitt första tal inför folk. Jag vet inte var jag fått självförtroendet ifrån.

Men i dag är det starkt?

– Det varierar med situationen och mitt humör. När jag får mycket kritik sjunker självförtroendet och då fungerar jag inte som jag ska.

Kritik i tidningar tar hårt på honom och han hymlar inte om att han läser en hel del vad som skrivs.

– Är det så att opinionen tycker att jag gör ett förbannat dåligt jobb så är det klart att det påverkar mig, och då tycker jag att det är riktigt att ta hänsyn till det. Om majoriteten av svenska folket tycker att jag ska avgå så får jag väl avgå.

Tung period

Alsgaard-affären tog oerhört hårt på Bråten.

– Det har varit en helvetes tung period efter det. Jag tycker det var oerhört orättvist att jag stod där som den stora syndabocken. Det var jävligt tufft, även för min familj.

– Jag förstår egentligen inte varför jag sitter här efter det som hände. Då borde jag klippt med allt som hade med det här att göra och åkt ner och bott på hotell i Dubai tillsammans med min fru i stället.

– Nu sitter jag här i stället...och får skit av Torgny Mogren (skratt).

Tycker du själv att du har en tuff ledarstil?

– Ja, det har jag. När jag hade Björn Dählie och ett gäng grabbar i flera år från det att de var 14–15 år blev jag kallad ”Gudfadern”.

Det låter inte bara negativt?

– Nej, jag tror att ungdomar gillar att någon bestämmer. Det värsta de vet är när någon velar. Jag tror att det var den här ledarstilen man behövde i Sverige och att det var därför jag anställdes. Men kanske har den blivit för tuff för några enskilda och att jag borde vara lite mjukare i kanterna och rätta mig efter andra ibland.

– Men alldeles för mycket folk har för lite åsikter. Det blir för demokratiskt och det kan det inte vara i elitidrotten.

Bröderna Fredriksson har under VM varit starkt kritiska mot Bråten men norrmannen tar dem i försvar.

– Jag är väldigt glada i alla åkare jag har, inklusive Thobias och Mathias Fredriksson. Ingen ska tro något annat. Det brukar sägas att Thobias och Mathias är vrånga och negativa, men det tycker jag är helt fel. Det är ett tecken på hur fokuserade de är på sin idrott och hur mycket de kräver av sin omgivning, precis som jag gör.

Vilka är dina styrkor som ledare?

– Jag har tre ord som ledstjärnor: 1. Närvaro – åkarna ska ha kontinuitet i det de gör och då måste jag vara mycket med dem. 2. Entusiasm – jag har en förmåga att motivera min åkare att göra sitt bästa. 3. Trygghet – den aktive ska vara trygg i sin övertygelse om det han gör.

Och dina svagheter?

– Att jag pratar för mycket, haha. Nej, men vissa gånger blir det lite mycket ”bara min mening gäller” och jag kan vara för dålig på att lyssna. Jag kan också ibland säga saker utan att tänka först.

Räkna till tusen

– Min fru brukar säga att i stället för att räkna till tio innan jag säger något när jag är upprörd så ska jag räkna till 100. Men i det här mästerskapet kanske jag skulle räkna till 1000 i stället (skratt). Jag kan därför såra människor utan att jag menar det.

Bråten har kontrakt över OS 2010 och tänker stanna.

– Jag har en oerhört stark lust att göra Sverige till, inte bara bästa nation, utan den klart bästa nationen 2010.

Då är Inge Bråten 62 år.

– Men jag tänker hålla på att jobba till jag är 75. Efter det här skulle jag vilja jobba med Tromsös förberedelser inför OS 2018, om de tilldelas spelen.

Inge Bråten