Gunde hotar hoppa av Fis

Svenska skidlegendarer rasar mot masstarterna

SPORTBLADET

SAPPORO

Internationella förbundet (Fis) och masstarterna har sågats den senaste tiden.

Gunde Svan sitter med i Fis längdkommitté men har nu tröttnat och går till attack mot sitt eget förbund.

– Det är alldeles för mycket politik i det här, säger Svan.

Foto: Roger Lundsten

Masstarterna har fått tuff kritik från åkare och ledare.

Tävlingsformen var en bov i dramat vid skandalscenerna i VM-skiathlonen när åkare kraschade i ”mardrömsbacken” och vid drickastationen.

Men det är framför allt kommande helgs förhatliga masstarter på tremilen (damer) och femmilen (herrar) som väcker ont blod hos supportrar, legendarer, åkare och ledare.

Vid en sponsor- och press­middag i helgen, arrangerad av svenska skidförbundet, fördömde de tre skidlegendarerna Torgny Mogren, Thomas Wassberg och Gunde Svan allihop masstarterna.

Wassberg (tre OS- och VM-guld på femmilen):

– Jag hatar masstarter. När jag till exempel ska se femmilen på tv så tittar jag på starten i 1,5 minut sen går jag ut och gör något annat för att komma in igen och se avgörandet sista sista två-tre kilometerna.

Skällt i flera år

Mogren (två VM-guld):

– Jag håller med Thomas fullt ut.

Gunde (tre OS- och VM-guld) är den som har möjlighet att påverka nyordningen mest sedan han för 2,5 år sedan satte sig i Internationella skidförbundets (Fis) längdkommitté.

– Jag har ju skällt på Fis i alla år och tänkte att nu skulle jag få chansen att påverka och jobba för att få tillbaka den individuella starten igen, säger Svan.

Men han har tröttnat.

– Jag vet inte hur många gånger jag fått nertryckt i halsen att tv-tittarna i Mellaneuropa inte kan begripa hur någon som går i mål näst sist kan vinna. Det ska vara som i alla andra sporter att först i mål vinner, säger Gunde.

Bara en röst

Anders Södergren säger sig bara känna till några få åkare från Mellaneuropa som vill ha masstart:

– Den enda fördelen är väl att vilken idiot som helst fattar vem som vinner. Men det är väl bättre att tillfredsställa dem som är intresserade än dem som knappt tittar på skidor.

Södergren skrev häromdagen på en namninsamling på nätet mot masstarter.

Svan verkar nu vara nära att hoppa av Fis:

– Det är alldeles för mycket politik i det här. Jag trodde inte det. Det är så otroligt lite jag kan göra med min enda röst. Jag vet inte om jag orkar hålla på så länge till, säger Gunde.

Masstart