Svenska damerna stafettåtta

Ojämna svenskor i Gällivare

SPORTBLADET

De svenska damerna slutade åtta i dagens världscupstaffet i Gällivare trots bra åkning av Lina Andersson och Charlotte Kalla.

Vann gjorde Norge före Tyskland och Finland.

Foto: ScanPIX
Öppnade bra Lina Andersson (bilden) och Charlotte Kalla gjorde bra sträckor för Sverige. Tyvärr gick det inte lika bra för Maria Rydqvist och Anna-Karin Strömstedt.

Lina Andersson gjorde en fin förstasträcka efter att ha misslyckats totalt under gårdagens 10 km fristil. Norges Vibeke Skofterud drog visserligen snabbt ifrån men därefter växlade Andersson som tvåa, bara sekunder efter storfavoriten.

– Jag tyckte att det kändes bra och kunde plocka in några sekunder på slutet, sa Lina till SVT efter den första sträckan.

Maria Rydqvist försökte hänga på veteranen Hilde G Pedersen men det gick som väntat inte alls. 23-åringen tappade istället placering efter placering och växlade som nia, 47 sekunder efter ledande Norge. Därmed tappade Rydqvist över 40 sekunder på Pedersen över fem kilometer.

– Jag gick ut betydligt tuffare än vad jag klarar av och det fick jag betala för idag, sa Rydqvist.

Kalla het igen

Efter Rydqvist var det dags för superheta Charlotte Kalla som slutade sjua i gårdagens individuella lopp. Kalla gjorde ännu ett bra lopp och körde upp Sverige till sjätte plats och tog in tio sekunder på ledande Norge. Bara Tyskland och Finlands åkare åkte snabbare på den tredje sträckan.

– Det var ju en bit upp till de andra lagen, så det blev lite stressig åkning i början. Men jag kände mig ganska stark idag med, sa Kalla till SVT angående gårdagens succélopp.

Sverige slutade sedan åtta efter att Anna-Karin Strömstedt kört den sista sträckan.

Norge ledde länge men både Tyskland och Finland hann ikapp precis innan den sista växlingen. Efter Saarinens fall för Finland stod det mellan Björgen och Kuenzel, en match som suveräna Marit Björgen vann för Norge.

Alltså, Norge etta, Tyskland tvåa och Finland trea.

Daniel Lagerqvist