Sverige åtta i herrstafetten

Fredrik Östberg tappade på tredjesträckan

SPORTBLADET

Sveriges herrar gjorde som damerna – blev åtta i stafettpremiären.

Martin Larsson och Mathias Fredriksson såg till att blågult låg i täten efter två sträckor, men efter att tredjemannen Fredrik Östberg gått in i en liten vägg var loppet kört.

Martin Larsson var dagens blågula utropstecken i herrstafetten 4x10 km. 27-åringen, den svagaste länken meritmässigt i söndagens stafettkonstellation, svarade för ett kraftfullt ryck i slutfasen av första sträckan då han tog rygg på ledande ryska och tyska laget.

Han lämnade över till andremannen Mathias Fredriksson som trea, endast sekunder efter täten.

Fredriksson, ende deltagare i dag som var med i Sverige bronslag från OS, hängde på tätåkarna hela sin sträcka och hade endast tappat en 6-7 sekunder vid nästa växling.

Östberg orkade inte

Med två sträckor avklarade började det nu gå tyngre för Sverige. Tredjemannen Fredrik Östberg gick ut hårt, gick in i den lilla väggen och tappade långsamt placeringar.

Till sista växling lämnade Östberg över till Rikard Andreasson som nia, hela en och en halv minut efter ledande Tyskland.

– (Starten) kostade tyvärr alldeles för mycket. Jag kände direkt att det gick alldeles för fort. Jag ville göra ett försök i alla fall, menade Östberg till SVT efter sin sträcka.

Angerer-ryck

Till slut blev Sverige åtta, en minut och 48 sekunder efter vinnarna...

...som blev Tyskland efter att Tobias Angerer gjort en start andrahalva på tredje sträckan. Han lämnade över till slutmannen Axel Teichmann, som inte hade några problem att försvara ledningen in i mål.

Ryssland blev tvåa, 26 sekunder efter Tyskland, Tjeckien trea.

Norge blev fyra efter att Jens Arne Svartedal efter valla-fiasko genomlidit något av en genomklappning på andra sträckan.

Noterbart: OS-hjälten Björn Lind körde förstasträckan för Sveriges andralag och gick i mål som 23:a.

– Riktigt uruselt, sade sprintern Lind, som skyllde på att han haft en hård träningsvecka och egentligen inte skulle tävla alls i Gällivare.

Jim Jaber