Fredriksson har tappat både formen och lusten

Veteranen delad 27:a på 15 km fristil

SPORTBLADET

Han är ur form. Han saknar motivation. Och om tre veckor väntar VM.

Skidveteranen Mathias Fredriksson ligger lågt i jakten på VM-formen.

Foto: Bildbyrån
Besviken Mathias Fredriksson letar efter formen.

Före lördagens världscuplopp i schweiziska Davos konstaterade förbundskapten Inge Bråten att 15 kilometer fristil är Sveriges svagaste herrgren.

Tävlingen gav honom rätt. Talangen Marcus Hellner var bäste svensk på 20:e plats, 1.23 bakom sensationshemmaåkaren Toni Livers och favorittippade fransmannen Vincent Vittoz, som delade segern med exakt samma sluttid. Johan Olsson var 26:a och Mathias Fredriksson blev 27:a, mer än en och en halv minut efter segerduon.

– Det är mycket, sade Fredriksson. Jag hade hellre åkt en minut snabbare. Men det rinner lätt i väg när man inte är i form.

”Fel att åka hit”

Nestorn i skidlandslaget, han fyller 34 nästa helg, har en bit kvar.

– Jag laddade mycket inför Tour de Ski, men så gick det som det gick och jag har inte riktigt varit i form efter det. Och under veckan har jag varit sjuk. Det var väl bra att få en genomkörare, men det var ett felbeslut att åka hit.

Och det är inte bara formen som sviker Fredriksson.

– Ska jag vara ärlig så har det varit svårt med motivationen på slutet. Det har varit så mycket strul.

Januari har varit en månad som varit fylld av ett misslyckat Tour de Ski, krassliga luftrör och Thomas Alsgaards avhopp som herrtränare.

– Allt sånt där tar mycket energi, sade Fredriksson. Det har inte varit roligt.

Laddar på lågland

Medan övriga svenskar ligger på höghöjdsläger i Seiser Alm i de italienska Alperna fram till VM, så laddar Mathias Fredriksson på lågland. Tillsammans med brodern Thobias ska VM-formen hittas i Vålådalen.

– När VM går på lågland ser jag ingen anledning att träna på hög höjd. Där har jag och Bråten helt olika åsikt.

Fredriksson bor inte ens i Davos på 1600 meters höjd under världscuphelgen, utan i Klosters längre ner i dalen. Och han åker hem redan på söndagen, vilket betyder att stafettlaget består av Rikard Andreasson (47:a på lördagen), Johan Olsson, Marcus Hellner och Mikael Ojala (31:a).

Mathias Fredriksson är inställd på att köra alla traditionella lopp i VM. Just 15 km fritt är den distans som han tror minst på.

– Skiathlon och femmilen har jag nog störst chans på, sade han.

– Det är bara att försöka hitta formen.

Sportbladet.se, TT