Historisk svensk seger i stafetten

Britta Norgren spurtslog Marit Björgen

Foto: AP
Charlotte Kalla lämnar över till Britta Norgren.
SPORTBLADET

Den första svenska världscupsegern i damstafett genom tiderna kom i rättan tid.

I VM-genrepet i Davos.

Lina Andersson, Anna-Karin Strömstedt, Charlotte Kalla och Britta Norgren skrev ett stycke rolig svensk skidhistoria på söndagen. Aldrig tidigare har svenska skiddamer vunnit en världscupstafett.

Bara två veckor före VM i Sapporo. Och till skillnad mot herrstafetten så var hela världseliten på plats i Davos. Enda undantaget var världscupledande Virpi Kuitunen.

Som grädde på moset vann Britta Norgren duellen mot Marit Björgen på sista sträckan. Hon orkade inte bara hänga med norskan runt hela femkilometersslingan. Hon var dessutom starkast på upploppet.

– Jag var lite nervös, jag visste att de andra tjejerna skulle åka bra i dag. När jag kände de sista meterna att vi skulle vinna, tänkte jag bara ”oj!”. När det väl händer känns det otroligt lätt, sade Britta Norgren som var precis en sekund före den norska storstjärnan över mållinjen.

Lyckad taktik

– Jag vet att jag är lika bra som hon att spurta. Men jag var helt säker på att hon skulle rycka i backen. Det blev en jäkla fartökning men det gick att hänga med och det hade jag inte trott.

Norgren gick förbi norskan strax före mål, för att ligga först i den sista lilla uppförsbacken före upploppet. Taktiken lyckades.

– Den svenska jäntan överraskade mig. Jag trodde hon skulle släppa i en av backarna, sade en slagen Björgen.

Finland var trea, knappt halvminuten efter Sverige.

Britta Norgren for in som en frisk vintervind i landslaget förra året. Men efter överträning under sensommaren har hon fått kämpa för att hitta tillbaka till storformen. Liksom Anna-Karin Strömstedt, som haft problem med en stressfraktur i ena underarmen.

– Det här är så bra för Britta och Anna-Karin som har slitit hela hösten. Jag hade aldrig trott att Britta skulle greja att gå jämnt med Björgen, sade förbundskapten Inge Bråten.

– Det är väldigt viktigt att ta sista segern före VM.

Kalla het

Han log ikapp med tjejerna och solen över Davos och njöt efter en tumultartad tid efter Thomas Alsgaards avhopp.

Och han har ett damlag som är riktigt taggat lagom till VM.

Både Lina Andersson och Charlotte Kalla vann sina sträckor i stafetten. Lina Andersson tampades med de norska talangerna Strid Jacobsen och Therese Johaug på första sträckan och lämnade över som etta till Anna-Karin Strömstedt. Vansbrotjejen närmar sig steg för steg OS-formen, hade fjärde bästa tid och var bara 17 sekunder efter finländskan Aino Kaisa Saarinen.

Sedan förde Kalla Sverige till täten igen. 19-åringens tredje världscupstafett blev hennes bästa hittills.

– Jag tror nästan det. Norskan Kristin Steira är en riktigt duktig skejtare, men jag fick inte slita så där vansinnigt.

Med segern kommer också medaljförhoppningar inför VM. Plötsligt är det inte bara sprintåkarna som det hänger på.

– Det pallar de för. Och hemma har vi Sara Lindborg som vill ha ett ord med i laget, sade damkaptenen Jocke Abrahamsson.

– Britta är helt klart på väg uppför i formen. Men att spöa Björgen, det var lite väl tufft att tänka den tanken redan.

Peter Wikström/TT