Kalla är bättre än Svan, än Dählie, än Björgen, än Välbe, än...

Sportbladets Johan Flinck: Hon ligger redan före några av de största

SPORTBLADET

”Hur stort är det? Sätt in det i ett perspektiv”, löd ordern från chefen.

Vi kan börja med 20 år 5 månader 10 dagar.

Bättre än Svan, Dählie, Elofsson, Välbe, Björgen.

Kalla fakta.

Vi tar det igen: Charlotte Kalla är bara 20 år 5 månader och 11 dagar ung.

I går var hon alltså 20 år 5 månader och 10 dagar.

Bara tre längdåkare i världen har varit yngre när de varit först över mållinjen i ett världscuplopp. Det är ett perspektiv man kan se Kallas nyårskaramell på.

Men vadå, säger ni kanske? Wayne Rooney var 16 år när han gjorde sitt första Premier League-mål, Rafael Nadal 19 när han vann Franska öppna och Michelle Wie 12 när hon kvalade in till en LPGA-turnering första gången.

Jag har skrivit det här förr, i fjol när Kalla fick sitt genombrott i premiären, men gör det igen:

Det här är längdåkning, en av de tuffaste uthållighetsidrotterna som finns och på den här nivån bygger du uthållighet med år efter år av hundratals ovärderliga träningstimmar.

Snittåldern i fjol – 30 år

I fjol var till exempel snittåldern på en världscupvinnare på 10 kilometer drygt 30 år.

Kalla fakta.

Hon ligger alltså redan före skidkungar- och drottningar som Gunde Svan, Björn Dählie, Torgny Mogren, Bente Skari, Larissa Lazutina och Margit Björgen.

När de var så gamla som Kalla är i dag hade de här legendarerna inte ens tagit sig in på topp-tio i ett världscuplopp.

Tärendötösen har redan varit där sju gånger.

Kalla fakta.

Knäckte superstjärnorna

När hon kom till skidgymnasiet i Gällivare förklarade de där att man är som bäst när man är 28 år.

– Men jag tror inte man behöver vänta så länge, svarade Kalla och slog sig in i världseliten innan hon ens tagit studenten.

Men vi behöver inte bara titta på kalla fakta.

Vi kan också titta på sättet som Charlotte Kalla vann i Nove Mesto.

I gårdagens Sportbladet fick Charlotte Kalla önska sig en drömlöpsedel för 2008 och svarade: ”Charlotte Kalla – tuffast utför backarna”.

Hon fegade lite i gårdagens sista utförslöpa när hon var i ledning men annars behövde fröken Kalla bara en dag på det nya året för att förverkliga den löpsedeln.

Och hon var definitivt tuffast uppför backarna.

Det var där hon knäckte den ena superstjärnan efter den andra – Marit Björgen, Virpi Kuitunen – på ett sätt som nästan saknar motstycke i svensk damlängdåkningshistoria.

Kalla fakta på sitt sätt.

FAKTA

Johan Flinck listar svensk damskidåknings största stunder

1. Toini Gustafsson-Rönnlunds dubbla OS-guld 1968

Toini blir historisk med att vinna båda de individuella loppen i Grenoble och föra Sverige till silver i stafetten. Har ytterligare ett OS-silver i stafett och tre VM-medaljer.

2. Billan Westins VM-guld 1987

Blott 21 år gammal slår Marie-Helene Westin (i dag Östlund) genom och tar ett överraskande VM-guld. Fortfarande Sveriges enda i traditionellt – och det togs den 27 mars 1988.

3. Lina Anderssons och Anna Dahlbergs OS-guld 2006

Distansen är inte den mest prestigefulla – teamsprint – men konkurrensen är stenhård i toppen och OS är alltid OS. Den 14 februari 2006 skrev Andersson och Dahlberg in sig i historieböckerna.

4. Sprintfinalen i VM 2005

Tre svenskor i VM-final. Jätteskrällen Emelie Öhrstig tar guldet, Lina Andersson får silver och Anna Dahlberg blir fyra – den 5 mars 2005.

5. Charlotte Kallas seger i Tour de Ski 2008

Ett oerhört imponerande lopp när Kalla, på sin favoritdistans, knäcker rutinerade superstjärnorna Marit Björgen och Virpi Kuitunen. Yngsta svenska segraren (herrarna inräknade) någonsin.

6. Marie Risbys världscupseger 1985

Tog svensk damskidåknings första världscupseger när hon vann 5 km i Lahtis den 2 mars 1985. Risby, som blev fyra i OS 1984, körde bara två säsonger i världscupen.