”Blir den största”

Motståndarna hyllar nya skiddrottningen

1 av 2 | Foto: SCANPIX
Stolt gunde Gunde Svan tog ett ordentligt tag om Charlotte Kalla och lyfte upp henne i luften. Stoltheten gick inte att ta miste på.
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Det här är bara början, Charlotte.

Skidlegendarerna, svenska folket och konkurrenterna delar samma spådom:

Du blir störst av alla.

Alla är överrens: När Charlotte Kalla ryckte till sig Tour de Ski-titeln och bevisade att en 20-åring kan vara bäst i världen skrev hon inte sitt livs framgångssaga.

Hon skrev bara första kapitlet.

– Hon är väldigt bra redan. Just i dag är hon den bäste och hon kan säkert vara det i framtiden också, säger finske konkurrenten Virpi Kuitunen någon timme efter att hon har tappat totalsegern till Kalla.

”Kan bli bättre”

Den norska talangen Therese Johaug, 19, är inne på samma linje. Förvisso är Kalla i absolut världsklass redan – men det hindrar henne inte från att ta ytterligare kliv.

– Jag är jätteimponerad över hur hon genomför den här tävlingen. Att hon vinner Tour de Ski redan är grymt. Hon är redan bäst i världen men hon kan bli ännu bättre tror jag, säger Johaug.

När mer än 30 000 personer tittade i sina kristallkulor såg de också en ljus prognos.

Nio av tio röstande på aftonbladet.se tror att Charlotte Kalla vinner hela världscupen. Tre av fyra tror att vi efter karriären kommer att ranka henne högre än ikoner som Torgny Mogren, Toini Gustafsson-Rönnbäck och Thomas Wassberg.

Undvika svackor

Gunde Svan håller med, han räknar med att passeras av sitt nya stjärnskott.

– Ja, det tror jag. Kan vi bara sköta vårt så att hon får koncentrera sig på skidåkningen så har hon alla möjligheter, säger han.

Enligt Sixten Jernberg, 78, handlar det inte längre om att förbättra sig. Ska Charlotte Kalla bli ihågkommen som den största behöver hon bara undvika svackor.

– Hon är redan så framgångsrik hon kan vara i hennes ålder. Nu är det bara viktigt att hon håller en jämn form. Jag höll mig lika bra från det att jag fyllde 27 till att jag slutade som 35-åring. Jag hoppas hon kan göra samma sak.

FAKTA

Kallas närmsta framtid

I dag: Kommer till Sverige. Ska bland annat vara med i Lilla Sportspegeln.

Senare i veckan: Åker hem till ­Östersund, lägenheten och pojk­vännen Tiio.

22–26 januari: Nästa världscuptävling i Canmore, Kanada. ”Lotta” ­anländer några dagar tidigare.

Kallas mästerskapsframtid

VM 2009 Liberec, Tjeckien

OS 2010 Vancouver, Kanada

VM 2011 Oslo, Norge

VM 2013 Falun, Sverige (kanske)

OS 2014 Sotji, Ryssland

VM 2015 Inte bestämt

VM 2017 Inte bestämt

OS 2018 Inte bestämt