Kaos när Kalla kom hem

”Jag hade aldrig trott att det skulle vara så många här”

SPORTBLADET

ARLANDA. I dag kom Sveriges nya skiddrottning hem till Sverige.

Till ett intressekaos på Arlanda.

– Oj, oj – jag hade aldrig trott att det skulle vara så många här, säger Charlotte Kalla.

Foto: SVEN MINELL

Inför ett 40-tal svenska journalister höll den pinfärska genombrottstjejen presskonferens på Arlanda i dag och verkade faktiskt smått chockad över uppståndelsen.

Dagarna i Tour de Ski och det redan klassiska rycket i Val di Fiemme i går sågs av 1,3 miljoner svenska tv-tittare och med sin utstrålning har 20-åringen på rekordtid blivit ett stort svenskt idrottsnamn.

– Det har både känts som en väldigt lång tid, men även kort på något sätt. Det har varit fantastiskt kul, men jag har nog inte hunnit smälta och njuta av det än, säger Kalla.

Lita på att mobilen är proppfull av meddelanden och gratulationer.

– Ja, jag hade redan fått en hel del sms tidigare under veckan och nu behöver jag radera för att de nya ska komma fram.

Över en natt har Tärendö-tjejen blivit ett stort hopp inför kommande stora mästerskap – en förväntan hon redan verkar ta med fattning.

– Jag ska försöka se det positivt, att folk tror på mig.

Vad händer nu?

– Just nu vill jag helst av allt bara komma hem och få några lugna dagar.

Svenske landslagschefen Gunde Svan fanns med på Arlanda och hade dagen efter bragdloppet fortfarande rysningskänslor när han tänkte tillbaka på Kallas insats.

– Tour de Ski är det största det här året efter OS eller VM, så att vinna här är lika stort som världscupen, säger Svan – som både njöt av intresset runt Kallas hemkomst, och kände en viss oro över det ökade trycket på en ung person.

– Det är jättebra, men även lite av medaljens baksida.