Kalla får villatomt — trots kritik

SPORTBLADET

Sveriges nya skiddrottning Charlotte Kalla kommer att få en villatomt i hembyn Tärendö, trots kritiken.

– Hon kommer att få sin tomt. Skulle det visa sig omöjligt för kommunen att ge henne tomten har en företagare redan lovat att bekosta den om det behövs, säger Bengt Niska, kommunalråd i Pajala, till TT.

Enligt kommunallagen är det inte tillåtet att gynna enskilda individer.

Men Bengt Niska tänker ändå försöka infria sitt löfte om en tomtgåva från kommunen, som han gav Charlotte Kalla efter totalsegern i Tour de Ski i Val di Fiemme i söndags.

”Inga problem”

– Om ingen överklagar beslutet så är det ju inga problem. Och så avundsjuka människor finns det väl inte, säger han.

Innan världscupsäsongen avslutas räknar Niska med att kommunstyrelsens arbetsutskott ska bestämma om tomtgåvan.

– Vi ska ta upp frågan i god tid innan Charlotte har vunnit den totala världscupen, för det tror jag banne mig att hon gör, säger Bengt Niska.

Kommunen betalade inte resa

I Norrbotten har kommunalrådets resa till Val di Fiemme tillsammans med Charlotte Kallas pappa ifrågasatts. Kritiker har undrat om det är lämpligt att Pajala kommun lägger ned stora pengar på att resa till en skidtävling utomlands.

– Det är inte kommunen som betalade resan, landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson, tar kostnaden säger Bengt Niska.

– Charlotte Kallas seger innebär ju en otrolig marknadsföring av Norrbotten. 25 000 kronor är billiga pengar jämfört med den uppmärksamhet länet fick tack vare Charlotte, säger Bengt Niska.

TT