”Kunde inte äta”

Sportbladet följde Kalla tillbaka till skidspåret: Det har varit hysteriskt

Foto: ANDREAS BARDELL
Känner suget igen Charlotte Kalla på plats vid längdspåret i Östersund. ”Jag ska köra en och en halv timme och det behövs verkligen. Det känns skönt att vara tillbaka i spåren och känna suget igen”, säger hon.
SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Det har gått en vecka. En vecka sedan rycket, en vecka sedan krossen, en vecka sedan Sverige såg en ny nationalidol födas.

En vecka – och Charlotte Kallas liv är inte längre vad det var.

Sportbladet träffar henne på hemmaplan och ser tillbaka.

– Det har varit några hysteriska dagar, säger hon.

Det stora lugnet ligger över Östersunds skidstadion. Elljusslingor lyser upp de öde spåren som försvinner in i skogen, lätta snöflingor faller från en svart himmel och den tunga tystnaden skriker efter sällskap.

Någon verkar lyssna, för klockan är på pricken fyra på eftermiddagen när Charlotte Kallas siluett från ingenstans skär sig fri från mörkret, tar några tag med stavarna och glider fram till oss, ler och hälsar.

Det är andra träningen sedan förra helgen och hon njuter.

– Jag ska köra en och en halv timme och det behövs verkligen. Det känns skönt att vara tillbaka i spåren och känna suget igen, säger hon.

Snart sjunker orden in – ”det känns skönt att känna suget igen” – och det blir oomtvistligt att det ligger en räv och lurar nånstans.

Det har gått en knapp vecka sedan Charlotte Kalla gick från bra och lovande till bäst och etablerad, en knapp vecka sedan hon i en mördande brant backe ryckte förbi Virpi Kuitunen och in i den svenska publikens hjärtan.

Vill veta allt och lite till

Hon medger att det varit mycket sedan dess, antagligen för mycket.

Sponsorer står i lång kö, agenter med nummerlappar i hand vill signa henne först, omgivningen vill veta allt och gärna lite till.

Sverige har drabbats av en kollektiv Kalla-feber - och Kalla själv känner gärna lite lugn.

– Det har varit hysteriskt, speciellt söndag-måndag, men nu har det dämpats en del. Men den fysiska och framförallt den mentala urladdningen förra helgen och uppståndelsen sedan dess sitter fortfarande i kroppen, säger hon.

Jo, den har inte helt oväntat satt sina spår. För tjejen som knappt kan bli sjuk blev just – sjuk.

– Jag har varit otroligt trött i kroppen, den har inte fungerat optimalt. I måndags och tisdags kände jag mig småfebrig och jag kunde inte äta. Jag hade ingen aptit och lyckades inte få i mig mat men nu känns det bra igen. Man är väl inte mer än människa, säger Kalla.

Du är nästan aldrig dålig. Har du varit orolig?

– Nej ... det är snarare en väldigt bra erfarenhet att veta hur jag, och min kropp, reagerar efter allt som varit. Jag har ju aldrig varit med om den här tidigare, aldrig varit med om uppståndelsen, aldrig varit i den här situationen. Nu vet jag mer hur jag reagerar och det är bara positivt.

På vilket sätt?

– Det är bra att vara förberedd på vilket uppståndelse det kan bli, på hur det känns, på hur man hanterar pressen utifrån. Det har varit väldigt mycket med allt senaste veckan, men nu vet jag att jag klarar av det.

”Sovit till jag vaknat”

Så hur har du spenderat den här veckan?

– Ja du ... jag har nog mest bara varit, mest återhämtat mig här i Östersund. Jag har sovit tills jag vaknat vilket varit ganska länge (skratt), kollat på TV, fixat lite med allt möjligt och hängt med (pojkvännen) Tiio (Söderhielm).

Har du fått mer uppmärksamhet hemma än tidigare?

– Jo ... jag har inte varit så mycket utanför Östersund, men när man suttit ute och ätit så har folk man inte träffat förut kommit fram och grattat. Jag har fått en massa blommar hemskickade från olika företag, sponsorer och släktingar. Och när jag klippte mig i tisdags sa frisören ”jag har sett att det gått bra för dig”. Det är en tjej som ser ”Sportnytt” varje kväll som döden, så att hon vet om det säger ganska mycket, skrattar Charlotte.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Urladdningen förra helgen kostade och Charlotte Kalla missar favorittävlingen Åsarnaspelen som drar igång i dag. Och i stället för att fokusera framåt har hon spenderat dagen i telefonintervjuer. Alla vill ha en bit av Sveriges färskaste stjärnskott men alla kan inte få vad de vill ha.

– Nu kan jag inte tacka ja till allt, det skulle bli för mycket. Jag ska ta hjälp av någon som kan styra med det där, som kan planera. Du vet, man vill ställa upp, men det funkar liksom inte. Då skulle jag inte ens hinna träna, säger Kalla.

Det får dock bli ett senare bekymmer. För på måndag väntar idrottsgalan, Kalla är nominerad som årets nykomling och hon ser fram emot vad som komma skall.

– Det är något jag drömt om sedan jag var liten, att fara dit som idrottare. Det ska bli hur kul som helst, säger hon.

Men hade nomineringarna gjorts efter genombrottet hade det nog blivit ännu roligare. Som nästa år. Då lär Sveriges nya nationalidol sopa mattan med konkurrenterna.

FAKTA

5 om fenomenet Charlotte Kalla:

Per-Erik Kalla, pappa:

– Det känns som en saga, att man snart ska vakna upp och inse att allt är som vanligt. Men det gör man inte. Det går inte beskriva med ord hur fantastiskt det känns … ja, man är fortfarande helt tagen av hela grejen. Sanslöst.

Tiiio Söderhielm, pojkvän:

– Insatsen var helt fantastiskt. Jag visste att hon hade kapacitet, men hade inte tippat henne som segrare. Det har blivit mycket uppmärksamhet den sista tiden, men det är kul eftersom det kommer ur något positivt.

Lena Kalla, mamma

– Det var helt makalöst och det har varit upp- och nervända veckan det här. Nästan overkligt... det kommer ta tid att smälta, men någon gång ska man väl landa. Men jag var inte förberedd på vilken uppmärksamhet det skulle bli.

Bengt Stattin, tränare för herrarna

– Det är helt fantastiskt när man ser tillbaka på det och det hände helt rätt tjej. Hon har rätt inställning och en enorm kapacitet. Det betyder inte guld alla gånger och just det bevisar vilken storhet hon är. Förhoppningsvis har vi en lika lovande ung kille snart.

Hans Larsson, VD på Craft

– Hon är ett mediafenomen som blommat ut och det är helt fantastiskt.

–?Vi har vetat länge att hon är något utöver det vanliga, men det här var verkligen exalterande och bra för svensk längdskidåkning. Vi får hoppas på en trampolineffekt.