Kalla håller stånd mot Kuitunen

Svenskan toppar världscupen i sin frånvaro

Foto: MIKE STURKMIKE / EPA / SCA
Kuitunen missade chansen.
SPORTBLADET

Världscupregenten Virpi Kuitunen missade segern och därmed chansen att ta över ledningen i världscupen från Charlotte Kalla på onsdagen.

Finländskan blev fyra i den klassiska sprinten i Canmore och Kalla toppar i sin frånvaro fortfarande världscupen.

Virpi Kuitunen var snabbast i tidskvalet och åkte mycket starkt ända till upploppet i finalen. På den långa upploppsrakan på över 1400 meters höjd i Klippiga bergen tröt orken för finländskan, som kom i mål som fyra. Därmed fick hon 50 världscuppoäng och är ännu tio efter Charlotte Kalla.

Svenskan kommer sannolikt att få lämna över ledningen till Kuitunen. De två lopp som återstår i Canmore, 10 km fristil och en fristilssprint, är visserligen inte Kuitunens favoritdistanser, men en placering bland de 20 främsta räcker för att passera svenskan.

Petra Majdic, Slovenien, vann med en pjäxspets före Astrid Jacobsen, Norges världsmästarinna i disciplinen.

De båda svenskorna, Maria Rydqvist och Ida Ingemarsdotter, gick vidare från tidskvalet som 24:a respektive 28:a. De åkte ut i kvartsfinalerna efter att ha blivit fyra i varsitt heat.

Det har gått grus i maskineriet för de svenska sprintherrarna. Inte heller i Canmores världscupsprint i klassisk stil på onsdagen förmådde de förr så framgångsrika svenskarna vinna.

Det var inte ens någon svensk i final.

Sverige väntar fortfarande på en seger i sprint i vinterns världscup i skidor. Två andraplatser av Björn Lind och Emil Jönsson är bäst hittills.

Den första av två världscupsprinter i Canmore resulterade i ett nytt bakslag. Lind och Jönsson samt VM-tvåan Mats Larsson nådde längst, men slogs alla ut i semifinalerna.

Efter bakslaget i tisdagens fristil vände det totalt för Norge i den klassiska sprinten. I herrrfinalen var det fem norrmän främst, med Börre Naess som etta före Ola Vigen Hattestad och Eldar Rönning.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM