Nacken har spökat ganska länge

Anna Dahlbergs skadproblem fortsätter

Foto: AP
Anna Dahlberg
SPORTBLADET

Efter en mycket sjukdomsfylld vinter är Lina Andersson beredd att tävla i världscupen igen.

Värre är det med OS-guldkollegan Anna Dahlberg. Hennes nackskada stoppar henne från tävlande igen.

En hälseneinflammation har stoppat Anna Dahlberg tidigare i vinter. Men den senaste tiden är det den pisksnärtskada som hon fick efter fallet i ett stenras i Alperna i september 2006 som satt stopp för träning och tävlande.

– Nacken har spökat ganska länge, säger hon till TT.

– Det var väldigt dåligt periodvis under sommaren också. Det gick bra i höstas runt Düsseldorfpremiären, men sedan så kom det en tvärnit till. Efter världscupen i Ryssland (den 15–16 december) blev jag sjuk och sedan började det bli värre med nacken igen. Jag har inte tävlat någonting sedan dess.

Med rätt rehabilitering hoppas OS-guldmedaljören från Turin 2006 kunna börja tävla igen under den här säsongen. En sjukgymnast i Stockholm har kommit underfund med vad det är som stör i nacken.

– Det är en nerv som ligger i kläm i nacken, det hade jag inte koll på innan. Jag har trott att jag har varit starkare i nacken än jag har varit, säger Dahlberg.

– Nu har jag gjort ett break och försöker få ordning på kroppen i stället för att försöka bli klar för tävling.

Dahlberg finns inte med i truppen till världscupen i Otepää nästa helg, men 31-åringen ger inte upp.

– Kan jag få ordning på skadorna tror jag att jag har mycket kvar att ge. Det är roliga säsonger framöver, VM nästa år och sedan ett OS.

Anna Dahlberg var med i sprintpremiären i Düsseldorf i slutet av oktober, liksom landslagskollegorna Lina Andersson och Britta Norgren. Sedan dess har Lina Andersson, liksom Britta Norgren, flera gånger varit på gång, men den infektion båda drabbats av har varit mycket envis.

Nu är i alla fall Lina Andersson trävlingsberedd och uttagen att åka den klassiska sprinten i Otepää. Kometen Charlotte Kalla åker både sprint och 10 km klassiskt. Sofia Bleckur och A-lagsdebutanten Anna Simberg dubblerar också. Anna Hansson och Maria Rydqvist kör bara milloppet och Ida Ingemarsdotter tävlar bara i sprint.