”Min teknik är rätt dålig”

Ilska och stentuff träning ska göra Charlotte 100-procentig: ”Lägger ned otroligt med tid”

Foto: Foto: Jerker ivarsson
teknikfreak Charlotte Kalla har en motor och en talang som saknar motstycke i längdvärlden just nu, men hon har mycket kvar att lära sig som skidåkare. ”Jag sliter med tekniken och det är jäkligt frustrerande”, säger Charlotte Kalla.
SPORTBLADET

OTEPÄÄ. Det finns ingenting som kan göra Charlotte Kalla mer förbannad än tuff teknikträning.

Ändå är det nyckeln till att hon ska bli en ännu bättre skidåkare.

– Min teknik är faktiskt rätt dålig. Om 100 procent är max kör jag på ungefär 60, säger hon till Sportbladet.

Charlotte Kalla har slagit igenom i vinter, hon vann prestigefyllda Tour de Ski och leder världscupen totalt inför helgens tävlingar i etsländska Otepää.

Hon borde vara nöjd – kan man tycka.

Men det är hon absolut inte.

– Charlotte är unik. Hon har ett sådant otroligt driv och vill hela tiden utvecklas. När man påpekar saker för henne blir hon alltid jäkligt arg på sig själv. Enligt henne borde hon ha lärt sig detaljen redan i går, säger förbundskapten Joachim Abrahamsson och skrattar.

Charlotte Kalla har en motor och en talang som saknar motstycke i längdvärlden just nu, men hon har mycket kvar att lära sig som skidåkare.

– Jag sliter med tekniken och det är jäkligt frustrerande. Man jobbar på samma saker hela

tiden och det går så himla långsamt framåt. Tränarna säger exakt samma saker i dag som för tre månader sedan och det är inte alls roligt, säger Charlotte Kalla.

Otroligt med tid

Hon blir förbannad – på sig själv.

– Det händer att Charlotte kokar över och då går hon och kör skiten ur sig i ett par kilometer, säger Joachim Abrahamsson.

Charlotte Kalla skrattar:

– Det är väl mitt sätt att hantera problemet. Men jag lägger ned så otroligt mycket tid på att förbättra min teknik, men ingenting händer. Nu under vintern hinner jag inte slipa på den i den utsträckning jag egentligen vill, men i sommar... Då är det dags igen.

Charlotte Kalla är en slugger i spåret och har mycket att lära av ”finåkare” som Virpi Kuitunen och Petra Majdic.

– I alla fall i klassiskt. Där har Charlotte en bra bit kvar, men i skate är hon helt klart på rätt väg. Där ligger hon nästan i topp redan nu, säger Joachim Abrahamsson.

Att tekniken är viktig råder inget tvivel om.

– Det är alltid svårt att värdera saker i sekunder, men har man en bra teknik kan man tjäna 20–30 sekunder på en eller ett par mil. Så mycket finns det att hämta för en tjej som Charlotte i framtiden, säger Joachim Abrahamsson.

I dag handlar det om 10 kilometer klassiskt i Otepää, men trots succén i Tour de Ski – och folkets förväntningar – är Charlotte Kalla ingen av favoriterna.

Det handlar nämligen om rätt teknik.

Det har Charlotte inte – inte än.

FAKTA

Så ska Kallas teknik bli 100%

Huvudet

Som längdåkare är man som bäst när man är närmare 30 år. Charlotte Kalla är 21 år och är inte i närheten av den rutin som hennes värsta konkurrenter har. Här gäller det att vara tålmodig och inte misströsta. Man drabbas av smällar, men för Charlotte handlar det bara om att glömma och gå vidare. Det handlar om så kallade läropengar.

Hållning

Charlotte är bara 21 år och bålmuskulaturen är inte fullt utvecklad än. Hon kan bli lite ”svajig” i överkroppen och det påverkar åkningen negativt. Nästan all hennes styrketräning går åt till att stärka bålen, som tillsammans med armarna är stjärnskottets svaghet vad gäller styrkan.

Stakning

En av Charlottes största svagheter som skidåkare. Hon har fortfarande inte styrkan eller den rätta tekniken för att få ut maximal fart i stakåkningen. Tränarteamet gör speciella styrke- och teknikprogram för henne. Hennes överkropp måste helt enkelt bli starkare.

Benspark

I klassisk teknik är det viktigt att benen jobbar effektivt i förhållande till både underlag och terräng. Det handlar hela tiden om att göra rätt avvägningar i steget. Ibland kan ett kortare steg vara att föredra, ibland ett längre. Det gäller att anpassa bensparken från rörelse till rörelse och för att kunna göra det krävs det speciell träning. Charlotte är långt ifrån färdigutvecklad.

Stavsättning

Här handlar det om att hitta rätt vinkel på armarna i förhållande till snön. Det har inte Charlotte. Staven ska träffa snöytan i exakt rätt vinkel varje gång i förhållande till underlaget. Målet är att hitta en högeffektiv åkning som dessutom sparar kraft. Här jobbar tränarteamet mycket med video.

Fotvinklar

Framförallt i fri teknik handlar det om att få maximal kraft i varje skär. Charlotte har en tendens att sjunka ihop och det ofoget jobbar hon dagligen med. En rät linje från huvudet ned till fötterna är optimalt. Här gäller det att anpassa fotvinklarna i förhållande till överkroppen, eller tvärtom.

Glidyta

Att kunna få ut maximal effekt av varje benspark och armtag är en hel vetenskap.

Här handlar det om att hitta rätt känsla och den kan till viss del tränas upp genom att titta på video och genomföra olika teknikprogram. Men framför allt handlar det om rutin.

I fri teknik finns det mycket tid att tjäna på att kunna hålla skäret effektivt.

Sammanställning: Patrik Thornéus