”Jag är nog inte bättre”

Nytt bottennapp för Charlotte Kalla: ”Det var inte kul”

Foto: JERKER IVARSSON
Charlotte Kalla åkte ut redan i kvartsfinalen i gårdagens sprinttävling.
SPORTBLADET

OTEPÄÄ. Seger i Tour de ski, totalledning i världscupen och hyllad av en hel skidvärld.

I början av januari.

Men helgens tävlingar i Otepää gav inga toppbesked.

– Jag är nog inte bättre än så här, egentligen, säger Charlotte Kalla.

Två tävlingar i Otepää – två risiga resultat. På tio kilometer klassiskt i lördags kom Charlotte Kalla på 16:e plats och i går – i sprinten – åkte hon ut redan i kvartsfinalen.

Slagen på mållinjen av lagkamraten Ida Ingemarsdotter efter en usel målgång.

– Det var inte kul. Jag tränar på att hitta timingen, men har nog

inte tränat tillräckligt mycket helt enkelt. Skönt att det i alla fall var Ida och ingen annan som var före mig, säger Charlotte Kalla och ler snett.

Svårt att hålla nivån

Efter succén i Tour de ski fick svenska folket en ny skidälskling och förväntningarna på stjärnskottet steg i takt med hyllningarna.

– Det är kul att folk tror på en, men under touren var jag i en extrem form och allting stämde fullt ut varje dag, säger Charlotte Kalla.

21-åringen gör sin första säsong som senior och dagens längdåkare är som bäst mellan 27–30 år. Det handlar om rutin.

– Det är svårt för mig att hålla en jämn nivå hela säsongen. Resultaten i helgen är ungefär på den nivån jag är i klassiskt.

Charlotte Kalla har själv velat tona ned förväntningarna och har hela tiden slagit ifrån sig snacket kring totalsegern i världscupen.

– Jag är realist och har vetat att jag inte kan behålla formen hela säsongen, inte än. Jag får ha små delmål istället, eftersom jag fortfarande är så oerfaren.

Charlotte Kalla har tre delmål den här säsongen: Tour de ski, tävlingarna i tjeckiska Liberec nästa helg och i Falun om två veckor.

I kommande tävlingar handlar det om skate, där Charlotte Kalla är starkare och värsta konkurrenten Virpi Kuitunen betydligt beskedligare.

– Jag har satt upp träningen så att jag är som bäst de kommande två veckorna. Nu kommer jag att åka hem till Östersund, se VM i skidskytte på plats och bara ta det lugnt. Då ska kroppen reagera positivt, hoppas jag, säger Charlotte Kalla.

”Jag hoppas på det bästa”

Samtidigt har hon tävlingsdjävulen i sig och missarna i Otepää passerar inte obemärkt.

– Det är frustrerande. Jag vill så mycket, men just nu finns inte snabbheten där. Nej, det är var inte så kul, men jag jobbar på och hoppas på det bästa, säger Charlotte Kalla.

ARTIKELN HANDLAR OM