Filmas av sina konkurrenter

Kallas succé får andra länder att spionera: Vill veta vad hon gör

Foto: JIMMY WIXTRÖM
BRYR SIG INTE ”Jag gör min grej tillsammans med tränarna”, säger Charlotte Kalla om snacket om träningsupplägg.
SPORTBLADET

FALUN. Stjärnskottet Charlotte Kallas träningsdagbok är hemlig.

Därför spionerar andra länder på henne.

– Många utländska tränare videofilmar Charlotte på träningarna, säger förbundskapten Joachim Abrahamsson till Sportbladet.

Jakten på Kalla går vidare. Nu med hjälp av kameror.

Toppåkarna i världscupcirkusen berättar gärna om hur många timmar de lägger ned på sin idrott per år, men när det kommer till detaljer är det absolut locket på.

– Vi tror på vårt sätt att utveckla åkarna, Norge på sitt och Tyskland på sitt. Det finns inget facit, men när det plötsligt kommer fram en tjej som Charlotte väcker det givetvis stor uppmärksamhet, säger Joachim Abrahamsson.

”Fel träningsupplägg”

I Norge rasar debatten om hur landets längdåkare tränar. I vinter har stjärnan Marit Björgen inte stått att känna igen och många anklagar hennes tränare Svein Tore Samdal för att ha kört helt fel träningsupplägg.

– Samdal har sitt sätt att se på träning. Vad jag förstått så kör han extremt mycket intervallträning, 8–14 dagar åt gången och sammanlagt 4–5 sådana träningsperioder per år. Det är mycket, men han tror på sitt upplägg och jag har inga invändningar, säger Joachim Abrahamsson diplomatiskt.

I Norge har många pekat ut Sverige som ett föregångsland och Charlotte Kallas sätt att träna har flera gånger nämnts i debatten.

– Många vill veta vad hon gör, men varför ska vi avslöja alla detaljer? Vissa saker behåller vi för oss själva. Har vi ett bra framgångsrecept vill vi ju inte dela det med konkurrenterna, säger Abrahamsson och ler.

Struntar i snacket

Charlotte Kalla tränar cirka 720 timmar den här säsongen.

– Det är ingen hemlighet. Alla toppåkare ligger någonstans mellan 700–800 timmar. Men man ska inte stirra sig blind på tiden, det är innehållet som räknas.

– Många i Norge tror till exempel att Charlotte har ungefär samma upplägg som Björgen, men det är inte sant.

Kalla själv är inte brydd om snacket som går i skidvärlden.

– Äsch, jag har inte märkt så mycket. Jag gör min grej tillsammans med tränarna. Det fungerar bra, säger hon.

I dag är det skiathlon i Falun och Charlotte Kalla är på jakt efter världscupsledaren Virpi Kuitunen. Då är träningsupplägget ointressant.

Det handlar bara om placeringar.

Fotnot: Damer, dubbeljakt i Falun sänds i SVT 2 med start 11.50.

FAKTA

Succeträningen

Enligt damernas förbundskapten Joachim Abrahamsson tränar Charlotte Kalla ungefär 720 timmar per år. Det är ingen hemlighet. Nej, det som är hemligt är hur fördelningen ser ut mellan högintensiva pass, lågintensiva pass, snabbhetspass och styrketräningspass.

Högintensivt

Här handlar det om traditionella intervaller. Åkarna kör till exempel 15 sekunder med 90–95 procent av maxpulsen och sedan gäller 15 sekunders vila. Detta upprepas upp till sex minuter åt gången.

Lågintensivt

Den vanligaste formen av träning – den vi förknippar med längdskidåkning. Åkarna åker ut och kör mellan 1,5 timmar och 4 timmar vanlig skidåkning. Pulsen når aldrig max, utan här handlar det om uthållighet.

Snabbhet

Här handlar det om att köra absolut max i 8–10 sekunder. Explosiviteten är en viktig del i träningen, eftersom många lopp numera avgörs på upploppet. Dessutom åker många traditionella åkare även sprintlopp i världscupen.

Styrketräning

Styrketräning var inte någonting som tidigare prioriterades i längdvärlden, men träningsformen har nu blivit en viktig ingrediens i en längdåkares skidliv. Framförallt bygger man upp armmuskulaturen, benen och bålen.

Sammanställning: Patrik Thornéus