Norges tvåor först i mål

SPORTBLADET

Falun (TT)

I Marcus Hellner har Sverige fått en spurtare av rang på sistasträckan i skidstafetter.

Men han har inte fått chans att visa sina kvaliteter.

I söndagens världscupstafett i Falun kom Hellner i mål som åtta, drygt två minuter efter Norges båda lag och Tjeckien.

Marcus Hellner är en av få som har lyckats slå Norges spurtkanon Petter Northug på ett upplopp. Men på söndagen var han långt från händelsernas centrum då Petter Northug, som misslyckades helt i lördagens skiathlon, som slutman i Norges andralag spurtvann stafetten över 4x10 kilometer före landsmannen Tord Asle Gjerdalen, tjecken Martin Koukal och tysken Tobias Angerer.

– Det var surt att se, sade Hellner efter att ha åkt i mål som fyra.

– Det är synd, man drömmer om att vara med där uppe och slåss om segern.

Men, som han konstaterade, alla måste ha en bra dag om det ska bli seger i stafett, och så var det inte på söndagen. Mats Larsson tappade dryga halvminuten på första sträckan och Johan Olsson ytterligare en minut på den andra. Anders Södergren förde Sverige från elfte till nionde plats, men då var loppet redan kört.

– Det är inte lika inspirerande att åka en minut bakom som att ha kontakt. Man var ju lite sliten sedan i går också, sade lördagstrean Södergren.

Sveriges andralag hängde dock med överraskande länge och bra. Fredrik Östberg var med i täten efter första sträckan och Daniel Rickardsson var inte mer än 20 sekunder bakom efter den andra. Rickard Andreasson var uppe i tätklungan innan Mördarbacken sög musten ur honom och han växlade över till Kall Gräfnings som femma, dryga halvminuten efter täten. Gräfnings tappade nästan två minuter på sistasträckan, passerades bland andra av Hellner, och kom i mål som nia.

– Jag förstod att han hade tappat mycket när jag såg honom, sade Hellner.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM