Kalla osäker inför blöt sprint

Söker revansch för fjolårets miss i Stockholm

SPORTBLADET

Viktiga världscuppoäng ligger i potten. Och kampen i damernas världscup i skidor kommer att fortsätta i våta spår på onsdagen.

Slottssprinten kan bli en lika het som blöt upplevelse.

Charlotte Kalla i åkform.

Skidspelen i Falun blev inte riktigt vad Charlotte Kalla hade tänkt sig. 20:e-platsen i skiathlon innebar att hon föll till tredje plats i världscupen, 100 poäng bakom Virpi Kuitunen och 69 bakom Astrid Jacobsen.

– Men det ska bli kul att åka i morgon, försäkrade hon efter ankomsten till Stockholm.

– Det är alltid kul när det är mycket folk och man hör sitt namn ropas.

Att Kalla står inför en svår uppgift råder ingen tvekan om. Jämnåriga norskan Jacobsen är regerande världsmästare i just klassisk sprint och leder sprintcupen. Finländska världscupregenten Kuitunen är klassisk specialist ut i tåspetsarna.

– Förra året gick det bra i tidskvalet, men i kvartsfinalen hängde jag inte med alls. Men det var bara tre dagar efter junior-VM och jag kommer ihåg hur trött jag var när jag kom hit, mindes Kalla.

Upp och ner

Då kom hon med två guld från JVM. Den här gången är hon inte lika slutkörd, men också mer osäker på formen. Världscuphelgen i Dalarna gav dubbla besked.

– Det känns lite upp och ner, sade hon. När man vet att formen kan vara så bra som under Tour de Ski, så söker man den känslan. Det finns lite kvar.

Det var ett regnigt och varmt Stockholm som mötte världscupåkarna på tisdagen. När vinteridrottarna anlände till huvudstaden hade våren kommit till Stockholm.

– Det här är inget före man är van vid, men det var så här i Otepää också och det är lika för alla, sade Kalla.

Någon träning i spåren kring Slottet var det inte tal om på tisdagen. De aktiva får vänta till några timmar före start. Men arrangörerna lovar att vädret inte kommer att ställa till några större problem. 3800 kubikmeter konstsnö, och 100 i reserv, ska räcka till för att hålla tävlingar av världscupkvalitet.

Men förutom flera plusgrader väntas regn under tävlingarna.

– Vi kommer att salta på morgonen, det finns risk för att det blir lite grötigt på eftermiddagen, säger Rutger Simonsson, generalsekreterare för tävlingen.