– Jag trivs med att vara i fokus

Skidsensationen Charlotte Kalla om genombrottet, uppståndelsen och längtan efter att få åka skidor

Foto: FOTO: ULF HÖJER
Charlotte Kalla Ålder: 20 år. Familj: Pojkvännen Tiio, mamma Lena, pappa Per-Erik, systrarna ­Cecilia och Christelle. Klubb: IFK Tärendö. Yrke: Skidåkare/student. Världscupssegrar: 3. Största merit: Segern i Tour de ski.
SPORTBLADET

ÖSTERSUND. En sanslös upphämtning, ett makalöst ryck och plötsligt var skidtjejen Charlotte Kalla hetast i idrotts-Sverige.

Nu har 20-åringen vant sig vid uppmärksamheten och hon klagar inte över uppståndelsen.

Tvärtom.

– Jag trivs med att vara i fokus. Då vet man att man har gjort någonting riktigt bra, säger hon till Sportbladet.

När hon ryckte ifrån finskan Virpi Kuitunen i den berömda slalombacken i italienska Val di Fiemme – och säkrade totalsegern i Tour de ski – blev hon i samma stund landets klarast lysande sportstjärna. Älskad av alla.

Hennes smittsamma leende och naturliga sätt att vara gick hem i stugorna.

Nu har det gått ett halvår sedan den omtalade bragden i Italien och Sportbladet träffar skidstjärnan hemma i Östersund. Hon sätter sig ned med en kopp kaffe i handen, rycker på axlarna och konstaterar:

– Jag lever mitt liv som vanligt i dag, som ingenting hade hänt. Det har gått fort, det har det, men det är egentligen bara en enda gång som jag besvärats av uppmärksamheten.

Berätta.

– Det var när jag kom hem från Tour de ski, på Arlanda. Jag blev livrädd. Det var folk överallt, precis överallt, men jag överlevde och insåg att det egentligen inte var så farligt.

Får du gå i fred på stan?

– Absolut, det är inga som helst problem. Skillnaden är att jag då och då får skriva autografer. Känns lite konstigt, men jag skriver gärna åt alla som vill.

Märker du att folk tittar?

– Ja, jo, det gör jag väl. Man blir igenkänd lite här och där. I bland när man går in i en butik kan någon expedit säga: ”men dig känner jag igen, du har handlat här förut, va?”.

”Skidor på våren är underbart”

Brukar du berätta vem du är?

– Nej, nej, det blir bara så pinsamt, för alla parter. Jag håller god min.

Charlotte Kalla skrattar. Hon trivs med livet och egentligen är det bara en sak hon saknar just nu – nämligen skidåkning.

– Jag har varit på semester i två veckor och nu är ju snön nästan borta. Det känns lite surt. Att åka skidor på våren är helt underbart.

En del av prispengarna hon vann under säsongen använde hon till att bjuda pojkvännen Tiio Söderhielm samt syskonen Cecilia och Christell på en drömsemester.

– Det var dom värda, men usch vad nervös jag var. Jag var nämligen reseledare och eftersom jag är kontrollfreak gick jag och oroade mig för allt… Flyg, boende, mat… Ja, allt. Det är först nu man fattar hur mycket jobb förbundet lägger ned på våra resor.

”Har en hel del att ta igen”

Hur var semestern?

– Fantastisk. Vi började med några dagar i Bangkok, sedan åkte vi västerut, till djungeln. Vi var i Kanchanaburi, ett ställe som gränsar till Burma. Det var riktigt häftigt.

Men Burma och stormen…?

– Riktigt otäckt. Vi var där en och en halv vecka innan katastrofen. Efteråt känns det lite märkligt.

Charlotte Kalla tog träningsledigt under semestern och det har gjort att hon nu drabbats av en smula ångest.

– Tror aldrig jag varit utan träning i två veckor och när man komhem märkte man direkt att man tappat. Det går ruggigt fort. Nu har jag en hel del att ta igen.

Årets säsong blir stentuff för längdåkarna. Först Tour de ski, sedan för-OS i Kanada och därefter väntar VM.

Tre hårda tävlingarna.

– Är åtminstone en för mycket. Det lutar åt att jag hoppar över för-OS. Jag hade gärna åkt OS-banorna redan nu, men man hinner inte med att köra allt. Så är det.

Charlotte Kalla har en del att leva upp till. Hennes fjolårssäsong var en sensation och nu förväntar sig alla stordåd kommande vinter.

”Mina egna krav är tuffast”

– Ändå är det mina egna krav som är tuffast. Jag vill alltid vinna.

Berätta.

– I allt, tillägger hon snabbt. När jag gick i skolan tävlade jag alltid om att vara först på plats. Det hände att jag kom till skolan klockan 07.15 när vi skulle börja 08.10. Men jag var först, det var det viktigaste.

Hennes vinnarinstinkt fick vi dessutom höra i vintras när hon ramlade i en världscupstävling och svordomarna haglade ut till tv-tittarna.

– Ja, herregud, jag kunde väl aldrig tro att det fanns en mikrofon just där. Maximal otur, säger Charlotte Kalla.

Och fortsätter:

– Alla har väl inte skrattat åt det. Jag har fått flera ilskna brev av folk som tycker att jag borde skämmas. Nej, det där är ingenting jag är stolt över.

”Vill ha mycket att göra”

Charlotte Kalla tittar på klockan. Efter intervjun ska hon träffa en syokonsulent och sätta upp en studieplan.

– Jag vill fortsätta plugga, helst idrottspsykologi, men vi får se hur det blir.

Vore det inte bättre att fokusera allt på skidåkningen?

– Nej, jag är inte sådan. Jag vill ha mycket att göra, annars blir jag rastlös. Tycker det är skönt med rutiner och jag har svårt att sitta still. Jag mår som bäst när dagarna är uppbokade.

Tävlar du om att vara bäst i skolan också?

– Ja, det är klart.

Intervjun är över och Charlotte Kalla är redan sen till mötet med syokonsulenten. Hon ursäktar sig, drar på sig sin nyinköpta skinnjacka och rusar ut genom dörren.

Det var allt för den här gången, men i vinter kommer vi att få höra mer om tjejen från Tärendö i Norrbotten.

Var så säkra.

FAKTA

Genombrottet

24 november 2007

Charlotte Kalla tar sin första pallplacering någonsin i världscupen. Hon blir trea i premiären i norska Beitostölen, 10 kilometer fritt.

1 januari 2008

Kalla tar sin första världscupsseger någonsin när hon vinner jaktstarten i Nove Mesto, ingående i Tour de ski. Hon tar in 38 sekunder på norska stjärnan Marit Björgen.

4 januari 2008

Formen håller i sig och Charlotte Kalla vinner högst överraskande sprinten i Asiago efter en felfri tävling, där hon var snabbast i alla heat.

6 januari 2008

Charlotte Kalla jagar i kapp Virpi Kuitunen i den sista deltävlingen i Tour de ski. Sedan gör hon det numera berömda rycket i slalombacken och säkrar slutsegern i Tour de Ski.

14 januari 2008

Kalla bjuds in till Idottsgalan och blir ordentligt uppmärksammad. Programledaren Peter Settman kysser henne och hon blir senare sjuk…