Skidpamp erkänner: Jag var så jävla blåögd

Hjälpte till att dölja dopning

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Nu erkänner förre längdchefen i internationella skidförbundet FIS, Bengt-Erik Bengtsson, att han var med om att dölja Virpi Kuitunens höga blodvärlden.

– Jag var så jävla blåögd, säger han till sportbladet.se.

Sportbladet berättar i dagens tidning om hur finske skidstjärnan Virpi Kuitunen fick tillåtelse att åka ett lopp i Brusson, Italien den 16 december 2000 trots att hon visade för höga blodvärlden. Det var då en månad kvar till VM i Lahtis, Finland.

– Det var annorlunda på den tiden. Hade du då ett för högt blodvärde så fick du ett startförbud enbart för den tävlingen. Sedan kunde du starta dagen efter. Det är inte som nu att man får vänta i fem dagar. Sedan rådde tystnadsplikt. Ingen fick kommentera värdena, säger Bengt-Erik Bengtsson.

Kom överens med Kyrö

Det fanns ett annat skäl också. Ingen i skidvärlden ville uppleva en stor skandal strax innan VM.

– Det var ett fall med en norrman strax innan och det blev ett helvets liv när drevet gick, säger Bengtsson.

Han kom därför överens med dåvarande finske förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö om att det hela skulle tystas ned. Kuitunen startade loppet, men bröt medvetet staven och därmed också loppet för att undvika att åka fast i ett dopningstest efteråt.

– Jag var så jävla blåögd, men det var så det gick till, säger Bengtsson i dag.

Blev helt ställd

En månad senare exploderade den största dopningsskandalen genom tiderna inom skidåkningen.

– Jag blev ju alldeles ställd. Jag hade ju trott på det här och trodde inte att det förekom någon dopning. Jag satt i en jävla sits, men jag gick till min chef och berättade vad jag hade gjort. Jag fick en tillrättavisning.

Men inget av det här kom ut?

– Nej, det rådde ju tystnadsplikt. I dagens läge hade det varit annorlunda.

Bengt-Erik Bengtsson hävdar med bestämdhet att han inte försökte dölja någon dopningsskandal utan att han helt enkelt inte trodde att det förekom i den utsträckning det gjorde.

– Jag har alltid varit ärlig och jobbat hårt för den här sporten. Jag har blivit väldigt besviken och det var därför jag lämnade min post tidigare än det var tänkt efter det som hände i Salt Lake City.

Han fortsätter:

– Det var ju många skidåkare som låg på hög höjd och tränade och sådär. Höga blodvärden... jag kunde inte tro att det pågick.

Virpi Kuitunen har hela tiden hävdat sin oskuld. Vad säger du om det?

– Det har jag inga kommentarer till. Det får du fråga Kyrö och de andra om.

Hur mår du i dag?

– Jag gjorde ett fel och det har jag erkänt. Jag mår inte så bra.