Här är Kallas guldplan

Charlotte Kalla om detaljerna som ska göra henne bäst: ”Nu gäller det att hämta hem allt man har lagt ut”

Charlotte Kalla. FOTO: ANNIKA AAF KLERCKEN
SPORTBLADET

BRUKSVALLARNA. Hon har joggat och rullskidat sig igenom sommaren.

Hon har gymmat och slitit sig igenom hösten.

Nu faller snö över Sverige, tävlingssäsongen är två veckor bort och Charlotte Kalla, 21, kan gå in på detaljerna som ska hjälpa henne att bli världsbäst.

Som en barnlek, ett avskiljt rum och en videokamera.

Det är ishalka över Jämtland och Härjedalen.

På radion rullar SMHI:s klass-1-varning som ett mantra, så Bruksvallarnas invånare lyder och stannar inne. Men förbundskaptenen Magnus Ingesson har viktigare saker för sig än att lyssna på P4:s råd. Han står i en skogsbacke och filmar rakt ut i mörkret.

Men så plötsligt stakar sig en gestalt ut ur dunklet därnere. Ansiktet är svårt att se, men stilen välbekant.

– Kom igen Charlotte! Kom igen bara! hojtar tränaren och riktar videokameran neråt sluttningen.

Skidåkerskan frustar upp för backen, växlar teknik och blåser vidare. Kvar står Ingesson, tittar på displayen och rycker på axlarna.

– Ja, kanske blev det ingenting, men det är ändå viktigt att försöka filma, säger han.

Charlotte Kalla har nått den detaljnivån. Hon gör bara sin andra seniorsäsong, men visade med bragden i Tour de Ski att hon helst hoppar över hundåren.

Nu är det två veckor tills säsongen startar med världscupspremiär i Gällivare, där är hon vårt största hopp.

”Mer erfaren”

– Jag är ett år äldre nu, ett år erfarnare. Träningen har funkat bra i sommar och höst, så det ska nog gå bra, säger Kalla.

Är du bättre nu än i vintras?

– Svårt att säga. Man jobbar ju på att förbättra sig hela tiden, så jag hoppas det.

Hemma i Östersund ligger en dvd med det historiska rycket förbi Virpi Kuitunen i slalombacken Alpe Cermis i januari. Den tittar hon aldrig på.

För när Charlotte Kalla gnuggar vidare med backåkningen på den krispiga konstsnön utanför hotellet är det uppenbart att fokus inte ligger bakåt i tiden, utan ett par månader framåt.

– Det stora målet är VM i februari, då hoppas jag vara i form, säger hon.

”Hoppas hitta känslan”

Men VC-premiären i Gällivare då, hur förberedd är du på den?

– Jag kommer att släppa lite på träningen före, men det är ingen planerad formtopp till tävlingen. Jag tror inte att det går att ha för många formtoppar, det är för lång process varje gång. Man tränar ner sig, lättar på träningen och måste sen efteråt ta igen sig. Jag hoppas kunna trycka in en formtopp till touren i januari och en till VM i februari, men det är allt.

Hur bra är du utan formtopp?

– Jag har inte satt upp några resultatmål för Gällivare, men jag hoppas hitta en bra känsla där.

Under Tour de Ski vann du tre tävlingar, men bortsett från den veckan har du inte vunnit på seniornivå. Hur ser du på att ändå förväntas tillhöra toppen varje tävling?

– Jag reflekterar inte så mycket över det, utan vet bara att jag kan åka riktigt fort de dagarna då det stämmer. Men det är inte en sak som ska stämma, det är många detaljer.

Hon pratar sådär.

Svaren dröjer ofta en sekund extra, men är sedan enkla och blygsamma. Som att framgången beror på att detaljerna råkat stämma, att ”en bra känsla” behagat infinna sig.

Följer mat-och-sov-schemat

Ser man träningslägret i Bruksvallarna inser man hur minutiös hon egentligen är. Mat-och-sov-schemat är detsamma den här dagen som alla andra:

Efter det tävlingslika passet i spåret väntar middag i landslagets matsal som för att slippa smittor är förbjuden för andra gäster. Sedan följer videogranskning av träningen, sömn – och så upp tidigt nästa dag för att börja om.

– Nu gäller det att hämta hem allt man har lagt ut. Då gäller det att vara noggrann, säger Kalla.

Men hur reagerar du om det ändå skulle bli tjugofemteplatser i världscupen?

– Då skulle man fundera. Fundera och utvärdera vad det är som gör att man presterar så. Några andra kan ha tagit stora kliv, men inte så många att jag blir tjugofemma. Det tror jag inte.

Men då måste vi reda ut: är du en av världens fem bästa fristilsåkare?

– Oj, det har jag inte försökt räkna efter. Jag har ju väldigt mycket kvar att jobba på. Många detaljer.

FAKTA

Här är detaljerna som ska göra Kalla världsbäst

Hälsa

Av rädsla för sjukdomar äter hon inte i samma matsal eller ur samma grytor som hotellets andra gäster. Vilar också noggrant upp sig mellan passen, och har minst en vilodag i veckan.

Tajming

Använder videoanalys. Genom att filma nästan alla sina träningar och klippa in sig själv på samma skärm som mer tekniska konkurrenter kan hon jämföra skillnaden i hur hon använder exempelvis höften.

Stakning

Leker ”följa John” med landslagskollegorna Anna Simberg och Anna Haag. Genom att åka bakom snappar hon upp hur kollegorna på ett bättre sätt använder magmusklerna i stakningen.

Backåkning

Ska bli bättre på att komma med fart mot en uppförsbacke. Nöter nu hur hon i fristil ska växla mellan två tekniker: Att staka på varje tag och att göra mer av en paddlingsrörelse med stavarna.

Starter

Tränar att gå från stillastående till maxfart och sedan vila, som en hundrameterslöprare. Kör övningarna tätt mellan två landslagskollegor för att simulera stressen från riktiga tävlingar.

Skidor

Har kvar basen från i fjol, men kan först nu testa nytt material. Tar flera varv runt träningsspåren med en gammal och en ny skida för att se vilken hårdhet och flexibilitet som är optimal för varje underlag.