Färre svenskor i världscupspåren

SPORTBLADET

Vinterkölden hotar att koppla ett ordentligt grepp om Gällivare i helgen, när världscupen i skidor har premiär.

Men det är andra saker som bekymrar förbundskapten Joakim Abrahamsson mer.

Han hade gärna haft visat upp fler åkare.

Foto: JERKER IVARSSON
Britta Norgren är ett av de svenska längdhoppen i vinter.

Förr fick arrangerande världscupnationer ta med 20 nationella åkare på både dam- och herrsidan utanför världscupkvoterna.

Numera är det bara 10 respektive 10 åkare i nationella gruppen – i vissa lopp till och med bara fem – och då blir konkurrensen snabbt hårdare.

Inför världscuppremiären i Gällivare märks det framför allt på damsidan, eftersom Sverige den här säsongen bara har fyra aktiva i världscupkvoten.

– Det är olyckligt att vi har tappat en plats. Herrarna har fem platser och på sprintsidan har vi sex plus sex platser. Det är stor skillnad, säger förbundskapten Joakim Abrahamsson.

– Konkurrensen blir hårdare, men det innebär också att de blir färre chanser att testa åkare. Som när Sara Lindborg och Britta Norgren fick chansen att åka världscuplopp för två år sedan, och Anna Haag (tidigare Hansson) förra säsongen. Den typen av tjejer får stå över nu.

Hamnar utanför

I praktiken har den lilla svenska damkvoten i år gått ut över Sara Lindborg. Hon stod närmast att komma med som landslagsåkare, men har hamnat i nationella gruppen.

En framtidsåkare skulle också ha kunnat få chansen i Gällivare. Lisa Larsen, Sundbyberg, är 19 år och vann D19-klassen överlägset vid säsongspremiären i Bruksvallarna och vara bara nio sekunder bakom Charlotte Kalla på fristilsmilen och hade tredje bästa totaltid.

– Men Lisa vill fokusera mot JVM i vinter och det är möjligt att vi låter henne vara med i världscupen efter VM, säger Abrahamsson.

– Det var så Charlotte Kalla gjorde debut då hon var med i Sapporo på våren för två år sedan.

Kyligt värre

Lisa Larsen, ett stort löfte även i orientering, och även ett år äldre Hanna Brodin, Falun-Borlänge, är två stora talanger som förbundskaptenen till och med jämför med Kalla.

Under premiärhelgen i världscupen i helgen körs 10 km damer och 15 km herrar i fristil på lördagen och stafetter på söndagen. Om inte kylan sätter stopp. Men om det stannar vid 15 minusgrader blir det inga problem, gränsen går vid 20 minusgrader.

ARTIKELN HANDLAR OM