Södergren tvingas till operation

Har fått cellförändring i testikeln

Foto: JERKER IVARSSON
Anders Södergren.
SPORTBLADET

Anders Södergren missar helgens världscuppremiär i Gällivare.

Den 31-årige längdskidåkaren har fått en cellförändring i ena testikeln och måste opereras.

I de svenska längdskidåkarnas säsongspremiär i Bruksvallarna den gångna helgen var Södergren snabbast både i fristilsloppet och det klassiska. Formen var på uppåtgående och segrarna bådade gott inför världscuppremiären.

Men i stället fick han ett chockbesked av läkaren på torsdagen och opereras redan på fredagen.

”Trots att jag är i mitt livs form är det ingenting att fundera på. Jag väljer att operera bort testikeln direkt. När man får sådana här besked betyder inte skidåkningen något alls”, säger Södergren i ett pressmeddelande via Skidförbundet.

”För mig är det hälsan som går i första hand. Det känns overkligt. Från att ha varit helt inställd på att lyckas i världscupen får jag byta fokus helt. Allt har gått så snabbt”.

Säsongen kan vara över

Södergren har den sista veckan känt en knöl på högra testikeln och åkte på torsdagseftermiddagen till Östersunds sjukhus för en undersökning. Läkaren konstaterade då en cellförändring på testikeln.

Om det är en godartad eller elakartad förändring är för tidigt att säga, men i värsta fall är säsongen över redan innan den börjat.

”Provsvaren tar sin tid. Om den är godartad kan ni räkna med att jag är tillbaka i tävlingssammanhang inom några veckor. Är det den elakartade varianten får jag ställa in mig på behandling och då kan hela säsongen vara körd”, säger Anders Södergren.

”Jag vill vara ärlig och säga som det är och vill inte bli föremål för vilda spekulationer i media. För dagen har jag inget mer att säga. Ingen vet något. Inte ens överläkaren på Östersunds sjukhus”.

”Vid gott mod”

Landslagsstjärnan säger i pressmeddelandet att han efter omständigheterna mår bra och att han trots beskedet ser framtiden an med tillförsikt.

– Anders visar en enorm styrka och är vid gott mod, bekräftar skidlandslagets pressansvarige Torbjörn Nordvall för TT.

– Han tycker så klart att det är tråkigt att missa premiären, men han har ju inget att välja på. Han försöker se positivt på det hela och är optimistisk.

Världscupen inleds för herrarnas del med 15 km fri stil i Gällivare på lördagen.

TT