Gunde Svan rörd till tårar

Landslagschefen: ”Nu får vi lugn och ro”

SPORTBLADET

Tårarna rann nerför Gunde Svans kinder.

En seger var vad han kunde hoppas på. Men två – det fick till och med en av tidernas största skidåkare att tappa fattningen.

Gunde Svan.

I världscuppremiären fick landslagschefen Gunde Svan inte bara ett, utan två kvitton på att han leder ett skidlandslag som är inne på rätt spår.

– Var vi hemma efter Charlottes seger så är vi definitivt hemma nu, sade han efter Kallas och Hellners segrar.

– Nu får vi lugn och ro. Det blir något helt annat för hela säsongen. Det är det som är poängen med att få börja säsongen bra. Jag kommer aldrig att glömma de gånger man själv fick åka till Beito och sätta dem på plats det första man gjorde.

Lugn och ro i laget. Och segrarna betyder förstås mycket personligen för de som vann.

– Charlotte har visat det viktiga med att kunna ta det där sista steget. Vi har vetat att Marcus har kapacitet på papperet att göra det, men att få göra det på hemmaplan, det är lite för bra för att vara sant nästan.

– Spärren är borta för honom, nu ligger det öppet framåt. Och vi behöver en stjärna för att få samma flyt som vi haft på damsidan med Charlotte i spetsen. Det är extremt viktigt att vi inte tappar på herrsidan nu när vi fått så fint flyt på damsidan.

Om Hellners seger var en högoddsare så var Kallas mer kalkylerad. Men Svan var minst lika imponerad av henne.

– Att hon skull kunna vinna trodde jag, men inte med den här marginalen. Det var som upplagt för Charlotte. Ju tyngre det går desto större chans har hon och ju större överlägsenhet blir det i uppförsbackarna när hon matar på.

– En hyfsad minuspost skulle kunna vara trycket från hemmapubliken men hon verkar stå pall för det hur bra som helst.

Plötsligt har Gunde Svan inte bara ett lag i medgång. Han har också ett vinnargäng.

– Det är svårt att bygga vinnarmentalitet. Det måste komma något sånt här så de andra ser att det är möjligt. Vi kan mäta oss med världseliten på herrsidan igen, trots att Anders Södergren inte var med och att Mathias Fredriksson inte är i form.

TT