VÅRA NYA REGENTER

Tidernas första svenska dubbelseger: ”Det är för bra för att vara sant”

SPORTBLADET

GÄLLIVARE. Sagan har sin kung och drottning.

Verkligheten har Charlotte­ Kalla, 21, och Marcus Hellner, 23.

Båda återvände till staden de bott i, båda lyftes under loppen fram av vännerna och familjen – och båda skrev historia när de tog ­sina första världscupsegrar och ordnade tidernas första svenska dubbel.

Fjupp-fjupp-fjupp.

Det låter komiskt när tusentals Gällivarebor applåderar allt de orkar, men har händerna inbäddade i sina tjockaste vantar. Men deras känslor är knappast dämpade.

– Jag vann med en och en halv sekund, det hade jag aldrig gjort utan er hjälp, hojtar Marcus Hellner och får igång en ny ­orkan av fjuppljud över torget där prisutdelningen hålls.

Hemmastödet lyfte

Anledningen är självklar: när han trotsade tröttheten och gled i mål som segrare i herrarnas 15 kilometer fristil så tog han inte bara sin första världs­cupsseger – tillsammans med dominanten Charlotte Kalla ordnade han ­tidernas första svenska dubbel.

Så när han vid halv åtta klev upp på scenen bredvid Charlotte­ var det inte bara en fin idrottsceremoni, utan en sagolik hemkomst. De är båda skolade i Gällivares skidgymnasium, Marcus har bott i stan i sju år och Charlotte är uppvuxen bara tio mil bort, i Tärendö.

Och just hemmastödet lyfte dem båda.

– Jag försöker säga till mig själv att det är en trygghet att tävla på hemmaplan. Det är så himla roligt att många hejar på mig och har åkt från Tärendö, säger Kalla.

”Spärren är borta”

Arkitekten, strategen och maskoten bakom segern heter Gunde Svan. Landslagschefen ser på sensationen som ett avstamp för svensk skidåkning.

– Charlotte har redan brutit trenden och tagit klivet. Jag har vetat att Marcus har kapaciteten på pappret, men att göra det på hemmaplan med den pressen som blir är ­lite för bra för att vara sanning, säger han.

Och med två historiska segrare och tusentals hurrande hemmafans är det lätt att tro Gunde när han säger:

– Spärren är borta. Nu ligger det öppet framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM