Hellner fick vårdas efter bragdloppet: ”Ser läskigt ut”

SPORTBLADET

GÄLLIVARE. Marcus Hellner kollapsar av den blixtrande smärtan i händerna.

Liggande på sjukstugans golv får han så beskedet som botar all smärta:

Han har slagit världens bästa åkare och tagit sin första världscupseger.

Marcus Hellner. FOTO: JERKER IVARSSON

Gunde Svans ögon är rödblänkande.

Han fokuserar inte blicken när han ränner ut och in i sjukstugan i väntan på resultatet. Till sist närmar sig italienaren Pietro Piller Cottrer mållinjen, klockan tickar mot magiska 32.35,5 – och rinner över med en dryg sekund.

Just då står det klart att Marcus Hellner har vunnit. Flåsande, gråtande, frysande Marcus, som ligger på golvet därinne i stugan och inte pratar, men slåss mot smärtan.

Ögonblicket är så känslofyllt att det brister också för Gunde. Han springer skrikandes in till sin adept, kramas och springer ut igen.

–?Han säger att folket har burit honom fram på slutet, förklarar landslagschefen, hulkar och får ett gråtanfall.

”Visste nästan ingenting”

Marcus Hellners seger i världscuppremiären är sensationell. Men mest är den en uppvisning i att ignorera smärta, i att frysa om händerna av de åtta minusgraderna men ändå fortsätta köra.

När han samlat sig och fått på en jacka går han ut och möter de jublande massorna. Sedan förklarar han att tankarna därinne på golvet inte handlade om tävlingen, utan om hur dåligt han mådde.

–?Jag visste nästan ingenting om loppet. Jag reflekterade inte över det. Jag försökte bara att inte frysa så mycket, säger han.

Smärtan uppstod efter ungefär halva loppet. Efter en rasande öppning tog Hellner ledningen vid varenda mellantid, men då startade han också mer än en kvart före favoriterna Piller Cottrer och Lukas Bauer.

Och inspirerad av sin hemma­plan och av Charlotte Kallas seger fortsatte han trycka på.

–? Jag fick sånt jäkla adrenalin i backarna och kände att jag bara kunde ösa och skita i hur det kändes, beskriver han.

Trots att knogarna stack av kölden körde Marcus starkare för varje kilometer. Piller Cottrer ledde större delen av loppet, men rådde inte på svenskens kraftfulla avslutning.

”Inga fysiska skavanker”

Även om vinsten tog hårt på Marcus, står Gunde en timme senare med fuktiga kinder och försäkrar att det ordnar sig.

–?Det ser läskigt ut när han kollapsar, men det här är fulltränade idrottsmän. Det blir inga fysiska skavanker, mer än att det sliter ut all energi och tar tid att ladda, säger han.

Men inte längre tid än att Marcus redan i dag vill upprepa bragdloppet. Allt talar för att vår nyfödde stjärna tar hand om sista sträckan i herrarnas stafett – och går för en ny seger.

–?Jag har blivit stabilare nu. Inte lika upp och ner. Jag hoppas det visar sig i skidspåren igen, säger han.