Kalla fakta – hans skydd

Kallas erfarenheter ska hjälpa Hellner att hantera pressen

Foto: Jerker Ivarsson
Marcus Hellner.
SPORTBLADET

GÄLLIVARE. I lördags segrare i världscupen.

I går hjälte bakom stafettskrällen.

Men efter genombrottet i helgen ska Marcus Hellners skyddas från pressen utifrån – med hjälp av Charlotte Kalla.

– Hon har mycket att berätta för honom om hur man hanterar sånt här, säger pressansvarige Torbjörn Nordvall.

Foto: Jerker Ivarsson
NYa STORLOPP Charlotte Kalla förde upp Sverige på tredje plats i damstafetten – och Marcus Hellners starka avslutning gav sedan Sverige en andraplats på herrsidan.

Lördagens bragdseger verkade suga ut alla Marcus Hellners krafter. Men mindre än ett dygn senare ställde han upp i stafetten – och körde i stort sett lika bra.

Sverige låg 18 sekunder efter när Hellner tog över på sistasträckan. Han åt upp avståndet på några kilometer och hängde sedan med tätklungan in mot mål, där han spurtade till sig en andraplats bakom norske Petter Northug.

– Jag tyckte att jag var pigg och hängde med bra. Man var orolig att det skulle sitta i från i går, att man inte orkade trycka på, men det gick bra, säger Marcus Hellner.

Övervakas av media

Pallplatsen är extra anmärkningsvärd om man ser till att varken Anders Södergren eller Mathias Fredriksson kunde ställa upp.

Därmed har Hellner på två dagar varit centralfigur i två rejäla skrällar – och till sist fått varenda steg övervakat av media och fans.

Kanske inte konstigt att genomslaget tar ut sin rätt på andra saker, som sömnen.

– Jag somnade i natt, men vaknade vid fyratiden. Johan (Olsson) gnällde på att jag låg och vred mig, så jag fick lite skäll av honom i morse, säger han.

”Ska få all support”

Förbundet har bra koll på hur man ska hantera unga stjärnskott. De har lärt av Charlotte Kalla.

– Vi vet inte riktigt vad Marcus känner själv. Det hände ju mycket runt Charlotte efter Tour de Ski, så nu blir det väl samma resa med Marcus, säger Gunde Svan.

Efter Charlotte Kallas genombrott i början av året tackade hon ja till närapå alla uppdrag, till slut blev hon stressad och presterade sämre i spåren. Men med stödjande samtal, mediakurser och specialhjälp av en pressansvarig vände Kalla kurvan igen.

Nu ligger den modellen till grund för Hellner.

– Absolut, han ska få all support han kan få efter de erfarenheter som Charlotte gav oss. Det är klart att hon har mycket att berätta, säger Torbjörn Nordvall.

FAKTA

Kallamodellen – så skyddades stjärnan efter segern i Tour de Ski:

En person från förbundet tar över ansvaret för alla konakter med media, i stället för direkt till mobiltelefonen.

Särskilda samtal förs för att lära sig att hantera negativa rubriker och kritik utifrån.

Kurser ges i hur man svarar på intervjuer för att exempelvis vara öppen och ärlig, men hålla privatlivet utanför.

Får lära sig att de är företagare som gör en investering vid varje intervju. Därför uppmanas man att ta för sig av media vid varje vinst.