”Jag vinner”

Överglänst trots premiärsuccé – nu är Olsson säker på seger

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
I storform Johan Olsson gjorde sitt livs lopp i Gällivare för en vecka sedan – en prestation som fick lite uppmärksamhet eftér den svenska dubbelsegern. Nu är han redo att själv kliva högst upp på pallen.
SPORTBLADET

KUUSAMO. Han gjorde sitt livs lopp, slog världsdominanten Lukas Bauer med 16 sekunder – och ingen brydde sig.

Den här helgen tänker inte Johan Olsson, 28, överglänsas av någon annans succé.

– Det känns som att jag vinner, säger han inför loppet i morgon.

Lukas Bauer tryckte på i backarna, hans Tjeckien låg ju bara femma, men för varje tag kom den där ivrige svensken närmre. Efter några kilometer var det kört, den överlägsne världscupvinnaren gav upp och lät förföljaren svischa förbi. I mål hade tio sekunders försprång till Sverige blivit sex och en halv efter.

Ja, Johan Olsson var uppenbar huvudperson bakom förra helgens andraplats i stafett – men belönades inte med en enda rubrik.

– Det blir speciellt när man gör sin bästa insats i karriären men två andra vinner samtidigt, säger han.

Ska kliva ur skuggan

Både stafetten och lördagens åttondeplats i skejt – Johans sämsta disciplin – bleknade i skenet av Charlotte Kalla och Marcus Hellner. Men i morgon tänker han kliva ur deras skugga.

– Om det känns som det gjorde i Gällivare kan jag vinna. Jag måste prestera det bästa jag nånsin har gjort för att ta mig till pallen, men det är självklart målet. Jag har aldrig varit så här bra, säger han.

Orden låter kaxiga, men backas upp av en rad förändringar.

I somras gav Johan Olsson upp försöken att själv rita upp ett träningsprogram och tog hjälp av förbundskaptenen Joakim Abrahamsson. Han förkortade, men intensifierade passen, la in fler styrkepass – och har nu efter flera års nergång höjt syreupptaget till ett av de högsta bland världsåkarna.

”Ett mentalt spel”

Ändå sitter inte den största skillnaden i benen.

– Skidor är ett mentalt spel, jag är bättre på det nu. Att koncentrera sig på en grej i trettiofem minuter är ruskigt svårt, det är lätt att man börjar lyssna på röster omkring sig, säger Johan Olsson.

För att bättra på sitt fokus har han kört på rullband framför en spegel. När tempot har vridits upp har det inte funnits annat att se på än sig själv, vilket är precis vem han ska tänka på ute i spåren.

– Det funkade riktigt bra förra helgen. Jag såg bara mig själv och kunde öka-öka-öka-öka fast jag hade mjölksyra upp till öronen, säger Olsson.

Så du ser mindre av publiken den här vintern?

– Ja. Precis.

FAKTA

Favoriter:

Lukas Bauer Tjeckien

Förra säsongen brydde sig konkurrenterna bara om andraplatsen, Bauer var för överlägsen. Har inlett svagare i vinter.

Axel Teichmann Tyskland

Specialist på klassisk åkning. Har en särpräglad upprätt åkstil som grundar sig i att han varit terränglöpare.

Johan Olsson Sverige

Bäst av alla förra helgen, erkänt duktig i klassisk stil. Bildar träningspar på alla läger med Marcus Hellner.