NYA OS-VAPNET: VÄDERDRÄKTEN

Gunde: ”Den ger oss fördelar”

SPORTBLADET

Här är Sveriges nya OS-vapen.

Ett universitet i Köln hjälper till att ta fram dräkten som ger Charlotte Kalla och de andra en unik fördel:

Den kan anpassas efter Vancouvers väder.

Nya skiddräkten ska ge Charlotte Kalla & co fördelar.

Nu blir det svenska längdlaget ännu mer hi-tech.

Under landslagschefen Gunde Svans överseende arbetar man på en världs-unik dräkt som hanterar värme och kyla på ett nytt sätt.

– Man har länge ansett att om det är kallt ute gäller varma kläder och tvärtom. Men vi har studerat var på kroppen du fryser och svettas mest och därifrån sett att det viktiga är insulationen och hur hårt du anstränger dig, säger tillverkaren Crafts vd Hans Larsson.

I tre år samarbetar landslaget, Craft och ett tyskt universitet för att ta fram den perfekta utrustningen. Förutom det delvis hemliga värmesystemet ska overallen ha minimalt luftmotstånd och ge stöd åt de största muskelgrupperna.

Ytterst nöjd

Lagom till OS i Vancouver i början av 2010 kommer dräkterna vara testade och uppsydda, men redan i veckan har några åkare fått testa en prototyp. Gunde Svan är ytterst nöjd med vad han hittills har fått se.

– Det kommer att finnas olika varianter som kan ändras efter vädret, men den här dräkten ger oss fördelar på alla plan, säger han.

”Varje tiondel viktig”

Men då till det viktiga: hur många sekunder fortare kommer det att gå?

– Det är svårt att mäta, vi har inte provat den helt ut. Men som du förstår är varje tiondel viktig.

Världsledande

Sedan du tillträdde har ni infört en unik lastbil för valla och nu blir ni världsledande i utvecklingen av dräkter. Vad har du för andra prylar på gång?

– Det handlar inte om saker, jag gillar att hålla på med effektivisering. Det har jag med mig enda sedan jag åkte själv. Det är likadant om jag ska klippa gräsmattan, då handlar det i slutändan inte om grejerna, utan om att klippa effektivt. Annars tar det fyrtiotvå minuter varje gång, säger Gunde Svan.

FAKTA

NYMODIGHETER SOM FÖRÄNDRAT SPORTER

Simning
För drygt tio år sedan dök hajdräkten upp och förändrade sporten. Den heltäckande dräkten glider bättre i vatten än vanlig hud, därför leder den till sna bbare tider och har i förlängningen gett serieslakter av världsrekorden.

Skridsko
År 1996 introducerade holländarna en ny skridsko, där hälen hängde lös som en längdskida. Den fick namnet klappskridsko och gav den tämligen stillastående sporten en skjuts framåt med ständigt nya världsrekord.

Spjut
Har som enda friidrottsgren strukit sina gamla världsrekord för att utrustningen ändrades. På 80-talet ströks herrekorden och tyngdpunkten på spjuten flyttades fram för att korta ner kasten. Samma sak skedde för damer 1999.